Sluka svraskalá recept, který vás ohromí jednoduchostí i skvělou chutí! Vyzkoušejte houbovou topinku s pečeným česnekem a slukou. Zapomeňte na klasickou smaženici, tohle je mnohem lepší.
Najděte sluku – nejchutnější houbu léta i podzimu!
Sluka svraskalá je elegantní, nenápadná houba, kterou v našich lesích potkáte především od léta do podzimu. Nejčastěji ji najdete v jehličnatým lesích pod borovicemi a smrky. Typickým znakem houby je blanitý prsten na noze, který z vrchní strany rýhovaný. Klobouček je zprvu uzavřený, poté e narovnává. Pod kloboukem jsou krémové a křehké lupeny.
Šumavská houbička vám pomůže být zkušeným houbařem!

Sluka svraskalá recept – Velmi chutná houba s česnekem
V tomto receptu jsem sluku zkombinovala s pečeným česnekem, což je pro mě naprosto neodolatelná kombinace. Možná si řeknete, že česnek a houby k sobě prostě patří – a budete mít pravdu. Ale pečený česnek je kapitola sama pro sebe. Pomalu pečené stroužky se promění v jemnou, máslovou hmotu s nasládlým nádechem a vůní, která naplní celou kuchyni. Takto upravený česnek je nejen lahodný, ale i lehce stravitelný, takže ho můžete dopřát i těm, kteří běžně syrový česnek špatně snášejí.
Pokud vám sluka zachutná, rozhodně doporučuji vyzkoušet i houbové špagety carbonara, kde sluka svraskalá krásně nahrazuje maso a díky své pevné struktuře drží tvar i v krémové omáčce. Skvělá je také houbová omáčka ze sluky, kterou můžete podávat k pečeným bramborám, těstovinám nebo domácím nokům.

Další inspiraci nejen pro recepty se slukou, ale i pro desítky dalších lesních hub, najdete v mé kuchařce Šumavská houbička v kuchyni. Najdete v ní ověřené recepty, tipy na zpracování hub a rady, jak z nich dostat maximum chuti i živin. Ať už sluku svraskalou znáte, nebo se s ní teprve seznámíte, věřím, že vás tahle kombinace s pečeným česnekem nadchne stejně jako mě.

Sluka svraskalá s pečeným česnekem
Ingredients
- 5 mladších plodnic sluky svraskalé
- 1 palici česneku
- 1 krajíc chleba
- 1 lžíci olivového oleje
- 1 lžíci sádla
- dle chuti koření sůl, pepř, drcený kmín
- bylinky čerstvý rozmarýn
Instructions
- Troubu rozpalte na 160 stupňů Celsia.
- Palici česneku z vrchu seřízněte, aby byly vidět špičky jednotlivých stroužků. Česnek položte na alobal a polijte ho lžící olivového oleje. Osolte a zabalte do alobalu. Dejte péct na 3 minut.
- Očistěte si houby a nakrájejte na kousky. Mladší plodnice sluky nechte celé.
- Mezitím si v pánvi rozehřejte sádlo přidejte houby. Restujte je do zlatavé barvy. Nezapomeňte je osolit, opepřit a přidat kmín.
- Mezitím si na trošce sádla opečte topinku.
- Na křupavý chleba rozetřete upečený česnek a na něj navrstvěte opečenou sluku svraskalou. Ozdobte bylinkami a podávejte.