nejlepší houbová kuchařka

Sluka svraskalá s pečeným česnekem

2.3K

Sluka svraskalá recept, který vás ohromí jednoduchostí i skvělou chutí! Vyzkoušejte houbovou topinku s pečeným česnekem a slukou. Zapomeňte na klasickou smaženici, tohle je mnohem lepší.

Najděte sluku – nejchutnější houbu léta i podzimu!

Sluka svraskalá je elegantní, nenápadná houba, kterou v našich lesích potkáte především od léta do podzimu. Nejčastěji ji najdete v jehličnatým lesích pod borovicemi a smrky. Typickým znakem houby je blanitý prsten na noze, který z vrchní strany rýhovaný. Klobouček je zprvu uzavřený, poté e narovnává. Pod kloboukem jsou krémové a křehké lupeny.

Šumavská houbička vám pomůže být zkušeným houbařem!

šumavská houbička v lese kniha
Praktický průvodce Šumavská houbička v lese ke koupi na www.sumavskahoubicka.cz

Sluka svraskalá recept – Velmi chutná houba s česnekem

V tomto receptu jsem sluku zkombinovala s pečeným česnekem, což je pro mě naprosto neodolatelná kombinace. Možná si řeknete, že česnek a houby k sobě prostě patří – a budete mít pravdu. Ale pečený česnek je kapitola sama pro sebe. Pomalu pečené stroužky se promění v jemnou, máslovou hmotu s nasládlým nádechem a vůní, která naplní celou kuchyni. Takto upravený česnek je nejen lahodný, ale i lehce stravitelný, takže ho můžete dopřát i těm, kteří běžně syrový česnek špatně snášejí.

Pokud vám sluka zachutná, rozhodně doporučuji vyzkoušet i houbové špagety carbonara, kde sluka svraskalá krásně nahrazuje maso a díky své pevné struktuře drží tvar i v krémové omáčce. Skvělá je také houbová omáčka ze sluky, kterou můžete podávat k pečeným bramborám, těstovinám nebo domácím nokům.

sluka svraskalá
Sluka svraskalá je jemná a velmi chutná houba. Naučím vás z ní vařit ve své knize Šumavská houbička v kuchyni. V prodeji na www.sumavskahoubicka.cz

Další inspiraci nejen pro recepty se slukou, ale i pro desítky dalších lesních hub, najdete v mé kuchařce Šumavská houbička v kuchyni. Najdete v ní ověřené recepty, tipy na zpracování hub a rady, jak z nich dostat maximum chuti i živin. Ať už sluku svraskalou znáte, nebo se s ní teprve seznámíte, věřím, že vás tahle kombinace s pečeným česnekem nadchne stejně jako mě.

Sluka svraskalá s pečeným česnekem

Lahodná kombinace chutí hub a česneku.
Servings 1
Celkový čas 27 minutes

Ingredients

  • 5 mladších plodnic sluky svraskalé
  • 1 palici česneku
  • 1 krajíc chleba
  • 1 lžíci olivového oleje
  • 1 lžíci sádla
  • dle chuti koření sůl, pepř, drcený kmín
  • bylinky čerstvý rozmarýn

Instructions

  • Troubu rozpalte na 160 stupňů Celsia.
  • Palici česneku z vrchu seřízněte, aby byly vidět špičky jednotlivých stroužků. Česnek položte na alobal a polijte ho lžící olivového oleje. Osolte a zabalte do alobalu. Dejte péct na 3 minut.
  • Očistěte si houby a nakrájejte na kousky. Mladší plodnice sluky nechte celé.
  • Mezitím si v pánvi rozehřejte sádlo přidejte houby. Restujte je do zlatavé barvy. Nezapomeňte je osolit, opepřit a přidat kmín.
  • Mezitím si na trošce sádla opečte topinku.
  • Na křupavý chleba rozetřete upečený česnek a na něj navrstvěte opečenou sluku svraskalou. Ozdobte bylinkami a podávejte.

Notes

Jednoduché a velmi chutné recepty z hub najdete v mé houbové kuchařce Šumavská houbička v kuchyni. V knize najdete 107 receptů z 36 druhů hub a cenné rady, jaké houby hledat a sbírat po celý rok. 
Kuchařku zakoupíte na www.sumavskahoubicka.cz
Course: chuťovka, večeře
Cuisine: česká
Keyword: sluka svraskalá, sluka svraskalá recept
Close
Všechna práva vyhrazena © Copyright 2024.
Close