Výborný maitake recept. Ochutnejte lahodnou léčivou hubu s chřestem a rýží. Trsnatec lupenitý. Maitake recepty na jednom místě.
Maitake – královna mezi houbami
Trsnatec lupenitý (Grifola frondosa), je houba, která si právem vysloužila přezdívku „tančící houba“ – podle legendy prý lidé tančili radostí, když ji v přírodě našli. A není divu. V divoké přírodě je maitake skutečně vzácná, roste hlavně u báze dubů nebo buků, často hluboko v lesích, a najít ji bývá otázkou velkého štěstí. Díky pěstování na speciálních substrátech si ale dnes tuto delikatesu můžete dopřát i doma.

Pěstování maitake doma
Domácí pěstování maitake může být náročnější než u běžných hlív nebo žampionů, ale výsledek rozhodně stojí za to. Maitake potřebuje stabilní vlhkost, dostatek čerstvého vzduchu a trpělivost – plodnice dorůstají pomalu, zato tvoří velké, bohatě větvené trsy s nádhernou strukturou. Pokud se vám podaří vytvořit vhodné podmínky (např. pomocí pěstebního boxu či vlhké komory), odmění vás skvělou úrodou s nezaměnitelnou chutí.

Maitake recept – Nejen delikatesa, ale i medicinální zázrak
Léčivá maitake není jen chutná houba, ale také velmi ceněná v tradiční medicíně. Obsahuje vysoké množství betaglukanů, které podporují imunitní systém, pomáhají regulovat hladinu cukru v krvi a podle některých studií mohou mít i protinádorové účinky. V Asii se používá jako doplněk stravy při rekonvalescenci a v moderní fytoterapii se považuje za adaptogen – tedy látku pomáhající tělu zvládat stres a nerovnováhu.

Ochutnejte! Čínská směs s kuřecím masem a houbami
Nezaměnitelná chuť huby Maitake – Vyzkoušejte maitake recept
Maitake má pevné, masité lupeny s jemně kořeněnou, až lehce oříškovou chutí. Skvěle se hodí do stir-fry pokrmů, vývarů, omáček nebo třeba jako náhrada masa v vegetariánských receptech. Výborně se kombinuje s pikantními i umami tóny, a právě proto vznikl i tento pikantní recept, který její chuť ještě více zvýrazní.
Vyzkoušejte! Maitake na másle

Pikantní maitake s chřestem
Ingredients
- 150 g maitake
- 3 stonky zeleného chřestu
- 1 chilli papričku
- 50 ml vývaru
- 1 lžičku slunečnicového oleje
- 1/2 lžičky citronové šťávy
- dle chuti koření sůl, pepř
- dle chuti bylinky pažitku nebo petržel
Instructions
- Do pánve dejte rozehřát máslo a olej a přidejte natrhané plodnice maitake. Tuhé středy nepoužívejte. Houby nechte krátce opékat.Mezitím si nakrájejte chřest na středně velké kousky a poté ho přidejte k maitake do pánve. Zalijte vývarem a nechte ho zcela vyvařit.
- Mezitím si nakrájejte chřest na středně velké kousky a poté ho přidejte k maitake do pánve. Zalijte vývarem a nechte ho zcela vyvařit.
- Směs osolte, opepřete a přidejte najemno nakrájenou chilli papričku – množství přizpůsobte své chuti, aby výsledná pálivost byla příjemná.
- Jakmile začne směs zlátnout, přidejte nasekanou petrželku nebo pažitku a zakápněte citronovou šťávou.
- Pikantní maitake servírujte k rýži.