nejlepší houbová kuchařka

Houbová musaka s hlívou ústřičnou

7.6K

Houbová musaka je pokrm, který si většina z nás spojuje s Řeckem, ale její kořeny sahají hlouběji – najdeme ji v různých podobách na Balkáně, v Turecku i na Blízkém východě. Je to jídlo vrstevnaté, syté a voňavé, které v sobě spojuje několik chutí do dokonale harmonického celku. Tradičně se připravuje s lilkem, mletým masem a bešamelovou omáčkou, ale v mé kuchyni dostala musaka nový rozměr. Přidala jsem do ní hlívu ústřičnou a brambory.

Vyzkoušejte! Buřty na černém pivu s hlívou

Houbová musaka, která nezbyde

Hlíva ústřičná je výborná houba, kterou najdete nejen v lese, ale často i v obchodech či domácích pěstírnách. Má pevnou dužninu, jemnou chuť a díky svému složení je ceněná i z hlediska výživy. V tomto receptu krásně doplňuje mleté maso a lilky, se kterými se při pečení chuťově propojí a vytvoří šťavnatou a voňavou směs. Přidané brambory pak dodají pokrmu zemitost a větší sytost.

Houbová kuchařka Šumavská houbička v kuchyni
Houbová kuchařka Šumavská houbička v kuchyni ke koupi na www.sumavskahoubicka.cz

Celý pokrm je zalitý bešamelem – jemnou máslovou omáčkou z mléka a mouky, která zapečením vytvoří na povrchu zlatavou krustu. Doporučuji péct v hlubším pekáči, klidně den předem. houbová musaka je totiž jeden z těch receptů, které chutnají ještě lépe, když se rozleží.

hlíva ústřičná pěstování
Hlíva ústřičná pěstování na připraveném substrátu. Návod najdete na mém YouTube Šumavská houbička.

Hlíva ústřičná vyniká v houbové musace s mletým masem a lilkem

Tato houbová variace musaky s mletým masem a houbami je ideální na chladnější dny, kdy máte chuť na něco výživného, chutného. Je to spojení tradice a nových nápadů, které potěší milovníky masa, zeleniny i hub.

Houbová musaka s mletým masem

Vynikající musaka s mletým masem, houbami a lilkem
Servings 4
Celkový čas 1 hour

Ingredients

  • 100 g hlívy ústřičné
  • 150 g mletého hovězího masa
  • 1 střední lilek
  • 7 středně velkých vařených brambor
  • 2 stroužky česneku
  • 150 ml 33% smetany
  • 50 ml mléka
  • 3 lžíce másla
  • 3 lžíce hladké mouky
  • 30 g strouhaného parmazánu
  • dle chuti koření sůl, pepř, muškátový oříšek
  • bylinky tymián, bazalku

Instructions

  • Nejprve lilek nakrájejte na asi centimetrová kolečka, rozložte je na plech vyložený pečicím papírem, pokapejte olivovým olejem a dejte péct do trouby vyhřáté na 180 °C zhruba na 15 minut.
    houbová musaka
  • Mezitím si na pánvi rozehřejte olivový olej a přidejte nadrobno nakrájenou cibuli a hlívu ústřičnou. Společně restujte asi 5 minut. Poté směs osolte, opepřete, přidejte tymián a mleté maso. Opékejte dalších 5 minut, dokud se maso nezatáhne. Na závěr přidejte najemno nasekaný česnek, krátce promíchejte a stáhněte z ohně.
  • Bešamel připravíte tak, že v hrnci rozpustíte máslo a přidáte hladkou mouku. Míchejte, dokud nevznikne světlá jíška, kterou nechte asi minutu a půl mírně opékat. Poté za stálého míchání postupně přilévejte smetanu a následně mléko, až vznikne hladká omáčka. Osolte, opepřete a dochuťte špetkou čerstvě nastrouhaného muškátového oříšku. Hotový bešamel odstavte stranou.
  • Uvařené brambory oloupejte a nakrájejte na plátky. Zapékací mísu vymažte máslem a dno poklaďte vrstvou brambor. Na ně rozložte upečený lilek, poté masovo-houbovou směs a nakonec vše zalijte bešamelem. Posypte nastrouhaným sýrem a přikryté (poklicí nebo alobalem) dejte péct do trouby vyhřáté na 170 °C na 45 minut. Poté odstraňte poklici, teplotu zvyšte na 190 °C a dopečte dozlatova.
  • Houbovou musaku ozdobte čerstvou bazalkou a podávejte.

Notes

Nevíte, co vařit z hub, které najdete v lese? V houbové kuchařce Šumavská houbička v kuchyni najdete 107 chutných, jednoduchých receptů z 36 druhů hub. Kniha vám pomůže houby najít, poznat a ještě z nich navařit skvělá jídla. 
Kuchařku od Šumavské houbičky najdete na eshopu www.sumavskahoubicka.cz
Course: hlavní chod, oběd, večeře
Cuisine: česká
Keyword: hlíva ústřičná, hlíva ústřičná recept
Close
Všechna práva vyhrazena © Copyright 2024.
Close