Houbová musaka je pokrm, který si většina z nás spojuje s Řeckem, ale její kořeny sahají hlouběji – najdeme ji v různých podobách na Balkáně, v Turecku i na Blízkém východě. Je to jídlo vrstevnaté, syté a voňavé, které v sobě spojuje několik chutí do dokonale harmonického celku. Tradičně se připravuje s lilkem, mletým masem a bešamelovou omáčkou, ale v mé kuchyni dostala musaka nový rozměr. Přidala jsem do ní hlívu ústřičnou a brambory.
Vyzkoušejte! Buřty na černém pivu s hlívou
Houbová musaka, která nezbyde
Hlíva ústřičná je výborná houba, kterou najdete nejen v lese, ale často i v obchodech či domácích pěstírnách. Má pevnou dužninu, jemnou chuť a díky svému složení je ceněná i z hlediska výživy. V tomto receptu krásně doplňuje mleté maso a lilky, se kterými se při pečení chuťově propojí a vytvoří šťavnatou a voňavou směs. Přidané brambory pak dodají pokrmu zemitost a větší sytost.

Celý pokrm je zalitý bešamelem – jemnou máslovou omáčkou z mléka a mouky, která zapečením vytvoří na povrchu zlatavou krustu. Doporučuji péct v hlubším pekáči, klidně den předem. houbová musaka je totiž jeden z těch receptů, které chutnají ještě lépe, když se rozleží.

Hlíva ústřičná vyniká v houbové musace s mletým masem a lilkem
Tato houbová variace musaky s mletým masem a houbami je ideální na chladnější dny, kdy máte chuť na něco výživného, chutného. Je to spojení tradice a nových nápadů, které potěší milovníky masa, zeleniny i hub.

Houbová musaka s mletým masem
Ingredients
- 100 g hlívy ústřičné
- 150 g mletého hovězího masa
- 1 střední lilek
- 7 středně velkých vařených brambor
- 2 stroužky česneku
- 150 ml 33% smetany
- 50 ml mléka
- 3 lžíce másla
- 3 lžíce hladké mouky
- 30 g strouhaného parmazánu
- dle chuti koření sůl, pepř, muškátový oříšek
- bylinky tymián, bazalku
Instructions
- Nejprve lilek nakrájejte na asi centimetrová kolečka, rozložte je na plech vyložený pečicím papírem, pokapejte olivovým olejem a dejte péct do trouby vyhřáté na 180 °C zhruba na 15 minut.
- Mezitím si na pánvi rozehřejte olivový olej a přidejte nadrobno nakrájenou cibuli a hlívu ústřičnou. Společně restujte asi 5 minut. Poté směs osolte, opepřete, přidejte tymián a mleté maso. Opékejte dalších 5 minut, dokud se maso nezatáhne. Na závěr přidejte najemno nasekaný česnek, krátce promíchejte a stáhněte z ohně.
- Bešamel připravíte tak, že v hrnci rozpustíte máslo a přidáte hladkou mouku. Míchejte, dokud nevznikne světlá jíška, kterou nechte asi minutu a půl mírně opékat. Poté za stálého míchání postupně přilévejte smetanu a následně mléko, až vznikne hladká omáčka. Osolte, opepřete a dochuťte špetkou čerstvě nastrouhaného muškátového oříšku. Hotový bešamel odstavte stranou.
- Uvařené brambory oloupejte a nakrájejte na plátky. Zapékací mísu vymažte máslem a dno poklaďte vrstvou brambor. Na ně rozložte upečený lilek, poté masovo-houbovou směs a nakonec vše zalijte bešamelem. Posypte nastrouhaným sýrem a přikryté (poklicí nebo alobalem) dejte péct do trouby vyhřáté na 170 °C na 45 minut. Poté odstraňte poklici, teplotu zvyšte na 190 °C a dopečte dozlatova.
- Houbovou musaku ozdobte čerstvou bazalkou a podávejte.