Go Back
Houbová musaka s mletým masem

Houbová musaka s mletým masem

Vynikající musaka s mletým masem, houbami a lilkem
Celkový čas 1 hour
Course hlavní chod, oběd, večeře
Cuisine česká
Porce 4

Ingredients
  

  • 100 g hlívy ústřičné
  • 150 g mletého hovězího masa
  • 1 střední lilek
  • 7 středně velkých vařených brambor
  • 2 stroužky česneku
  • 150 ml 33% smetany
  • 50 ml mléka
  • 3 lžíce másla
  • 3 lžíce hladké mouky
  • 30 g strouhaného parmazánu
  • dle chuti koření sůl, pepř, muškátový oříšek
  • bylinky tymián, bazalku

Instructions
 

  • Nejprve lilek nakrájejte na asi centimetrová kolečka, rozložte je na plech vyložený pečicím papírem, pokapejte olivovým olejem a dejte péct do trouby vyhřáté na 180 °C zhruba na 15 minut.
    houbová musaka
  • Mezitím si na pánvi rozehřejte olivový olej a přidejte nadrobno nakrájenou cibuli a hlívu ústřičnou. Společně restujte asi 5 minut. Poté směs osolte, opepřete, přidejte tymián a mleté maso. Opékejte dalších 5 minut, dokud se maso nezatáhne. Na závěr přidejte najemno nasekaný česnek, krátce promíchejte a stáhněte z ohně.
  • Bešamel připravíte tak, že v hrnci rozpustíte máslo a přidáte hladkou mouku. Míchejte, dokud nevznikne světlá jíška, kterou nechte asi minutu a půl mírně opékat. Poté za stálého míchání postupně přilévejte smetanu a následně mléko, až vznikne hladká omáčka. Osolte, opepřete a dochuťte špetkou čerstvě nastrouhaného muškátového oříšku. Hotový bešamel odstavte stranou.
  • Uvařené brambory oloupejte a nakrájejte na plátky. Zapékací mísu vymažte máslem a dno poklaďte vrstvou brambor. Na ně rozložte upečený lilek, poté masovo-houbovou směs a nakonec vše zalijte bešamelem. Posypte nastrouhaným sýrem a přikryté (poklicí nebo alobalem) dejte péct do trouby vyhřáté na 170 °C na 45 minut. Poté odstraňte poklici, teplotu zvyšte na 190 °C a dopečte dozlatova.
  • Houbovou musaku ozdobte čerstvou bazalkou a podávejte.

Notes

Nevíte, co vařit z hub, které najdete v lese? V houbové kuchařce Šumavská houbička v kuchyni najdete 107 chutných, jednoduchých receptů z 36 druhů hub. Kniha vám pomůže houby najít, poznat a ještě z nich navařit skvělá jídla. 
Kuchařku od Šumavské houbičky najdete na eshopu www.sumavskahoubicka.cz
Keyword hlíva ústřičná, hlíva ústřičná recept