Vepřová panenka Wellington je elegantní variací slavného pokrmu z hovězí svíčkové, který potěší každého milovníka masa. Šťavnatá panenka je obalená ve směsi jemně nasekaných hub s bylinkami a následně zabalená do voňavého listového těsta. Výsledkem je dokonale propečený pokrm s křupavou krustou a šťavnatým středem.
Tento žampion recept se skvěle hodí na slavnostní večeři, rodinnou oslavu i víkendový oběd.
Vepřová panenka Wellington – Tradiční recept v nové podobě
Wellington je původně slavný pokrm z hovězí svíčkové obalené v houbové duxelles, slanině a listovém těstě. V mé šumavské variantě sahám po jemnější vepřové panence, která se perfektně doplňuje se šťavnatými žampiony, aromatickými bylinkami a křupavým těstem. Tento recept je ideální na slavnostní oběd, rodinné setkání nebo jako nápad na víkendové vaření, kdy chcete připravit něco výjimečného, a přitom srozumitelného a chutného pro celou rodinu.
Žampiony – jemné, dostupné a univerzální
V receptu hrají důležitou roli klasické žampiony – houby s jemnou chutí, které se skvěle doplňují s masem i máslem. Můžete zvolit bílé žampiony, které jsou běžnější, nebo hnědé žampion, které mají pevnější strukturu a výraznější chuť. Pokud chcete pokrmu dodat rustikálnější nádech, můžete sáhnout po žampionech portobello, které se vyznačují masitým kloboukem.

Žampiony si můžete vypěstovat i doma
Dobrou zprávou je, že žampiony lze snadno pěstovat i doma – třeba ve sklepě, garáži nebo na balkoně ve speciálních substrátech. Pokud se do toho pustíte, budete mít vždy čerstvé houby po ruce, nejen na Wellington, ale i na celou řadu dalších receptů.
Další žampion recepty, které si zamilujete
Pokud vám zbydou žampiony, určitě vyzkoušejte i jiné osvědčené recepty:
– krémová žampionová polévka
– smetanové žampiony na pánvi
– žampiony plněné sýrem, špenátem nebo masem



Tato všestranná houba se stane stálicí vaší kuchyně – a Wellington si bez ní už možná ani nebudete umět představit.

Vepřová panenka Wellington se žampiony
Ingredients
- 7 středně velkých žampionů
- 1 menší vepřovou panenku
- 1 balení vyváleného listového těsta
- 1 lžíci hořčice
- 3 plátky slaniny
- 1 žloutek z domácího vajíčka
- 1/2 červené cibule
- 1 stroužek česneku
- 1 lžíci másla
- 1 lžíci oleje
- dle chuti koření a bylinky sůl, pepř, tymián
Instructions
- Vepřovou panenku zprudka opečte na oleji ze všech stran, poté ji vyjměte z pánve a dejte stranou.
- Nadrobno nakrájené žampiony a cibulku orestujte na másle. Po přibližně 3 minutách přidejte nasekaný česnek, osolte, opepřete a přidejte tymián. Nechte krátce rozvonět a stáhněte z ohně.
- Předehřejte troubu na 180 °C.
- Na rozválené listové těsto rovnoměrně navrstvěte houbovou směs. Vepřovou panenku osolte, opepřete a potřete hořčicí. Zabalte ji do plátků slaniny a poté do listového těsta.
- Váleček přeneste na plech vyložený pečicím papírem tak, aby spoj těsta směřoval dolů. Těsto potřete rozšlehaným žloutkem a na několika místech propíchněte vidličkou, aby během pečení mohla unikat pára.
- Chcete-li, aby panenka zůstala uvnitř růžová, pečte přibližně 13 minut v horkovzdušné troubě. Pokud ji preferujete více propečenou, prodlužte dobu pečení na 18 minut – záleží i na velikosti masa.
- Po upečení nechte panenku Wellington asi 3 minuty odpočinout, poté ji nakrájejte na plátky a podávejte například s pečenými bramborami.