nejlepší houbová kuchařka

Vepřová panenka Wellington se žampiony

7.5K

Vepřová panenka Wellington je elegantní variací slavného pokrmu z hovězí svíčkové, který potěší každého milovníka masa. Šťavnatá panenka je obalená ve směsi jemně nasekaných hub s bylinkami a následně zabalená do voňavého listového těsta. Výsledkem je dokonale propečený pokrm s křupavou krustou a šťavnatým středem.

Tento žampion recept se skvěle hodí na slavnostní večeři, rodinnou oslavu i víkendový oběd.

Vepřová panenka Wellington – Tradiční recept v nové podobě

Wellington je původně slavný pokrm z hovězí svíčkové obalené v houbové duxelles, slanině a listovém těstě. V mé šumavské variantě sahám po jemnější vepřové panence, která se perfektně doplňuje se šťavnatými žampiony, aromatickými bylinkami a křupavým těstem. Tento recept je ideální na slavnostní oběd, rodinné setkání nebo jako nápad na víkendové vaření, kdy chcete připravit něco výjimečného, a přitom srozumitelného a chutného pro celou rodinu.

Žampiony – jemné, dostupné a univerzální

V receptu hrají důležitou roli klasické žampiony – houby s jemnou chutí, které se skvěle doplňují s masem i máslem. Můžete zvolit bílé žampiony, které jsou běžnější, nebo hnědé žampion, které mají pevnější strukturu a výraznější chuť. Pokud chcete pokrmu dodat rustikálnější nádech, můžete sáhnout po žampionech portobello, které se vyznačují masitým kloboukem.

recepty ze žampionů
Bestseller mezi houbovými kuchařkami! Šumavská houbička v kuchyni vás naučí 107 receptů z 36 druhů hub. Ke koupi na www.sumavskahoubicka.cz

Žampiony si můžete vypěstovat i doma

Dobrou zprávou je, že žampiony lze snadno pěstovat i doma – třeba ve sklepě, garáži nebo na balkoně ve speciálních substrátech. Pokud se do toho pustíte, budete mít vždy čerstvé houby po ruce, nejen na Wellington, ale i na celou řadu dalších receptů.

Další žampion recepty, které si zamilujete

Pokud vám zbydou žampiony, určitě vyzkoušejte i jiné osvědčené recepty:
krémová žampionová polévka
smetanové žampiony na pánvi
žampiony plněné sýrem, špenátem nebo masem

Tato všestranná houba se stane stálicí vaší kuchyně – a Wellington si bez ní už možná ani nebudete umět představit.

Vepřová panenka Wellington se žampiony

Šťavnatá panenka je obalená ve směsi jemně nasekaných hub s bylinkami a následně zabalená do voňavého listového těsta.
Servings 2
Celkový čas 40 minutes

Ingredients

  • 7 středně velkých žampionů
  • 1 menší vepřovou panenku
  • 1 balení vyváleného listového těsta
  • 1 lžíci hořčice
  • 3 plátky slaniny
  • 1 žloutek z domácího vajíčka
  • 1/2 červené cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 1 lžíci másla
  • 1 lžíci oleje
  • dle chuti koření a bylinky sůl, pepř, tymián

Instructions

  • Vepřovou panenku zprudka opečte na oleji ze všech stran, poté ji vyjměte z pánve a dejte stranou.
    Vepřová panenka Wellington
  • Nadrobno nakrájené žampiony a cibulku orestujte na másle. Po přibližně 3 minutách přidejte nasekaný česnek, osolte, opepřete a přidejte tymián. Nechte krátce rozvonět a stáhněte z ohně.
  • Předehřejte troubu na 180 °C.
  • Na rozválené listové těsto rovnoměrně navrstvěte houbovou směs. Vepřovou panenku osolte, opepřete a potřete hořčicí. Zabalte ji do plátků slaniny a poté do listového těsta.
  • Váleček přeneste na plech vyložený pečicím papírem tak, aby spoj těsta směřoval dolů. Těsto potřete rozšlehaným žloutkem a na několika místech propíchněte vidličkou, aby během pečení mohla unikat pára.
  • Chcete-li, aby panenka zůstala uvnitř růžová, pečte přibližně 13 minut v horkovzdušné troubě. Pokud ji preferujete více propečenou, prodlužte dobu pečení na 18 minut – záleží i na velikosti masa.
  • Po upečení nechte panenku Wellington asi 3 minuty odpočinout, poté ji nakrájejte na plátky a podávejte například s pečenými bramborami.

Notes

Houbová kuchařka Šumavská houbička v kuchyni se 107 originálními recepty z 36 druhů hub tě naučí skvěle a jednoduše vařit.
Kniha zároveň obsahuje rady a tipy, jak celoročně houbařit a dané druhy hub najít a poznat. 
Ke koupi pouze na www.sumavskahoubicka.cz
Course: hlavní chod, oběd, večeře
Cuisine: česká
Keyword: žampion recept, žampion recepty, žampiony

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Ohodnoťte tento recept




Close
Všechna práva vyhrazena © Copyright 2024.
Close