nejlepší houbová kuchařka

Plněný žampion portobello

3.7K

Plněný žampion portobello je skvělá volba pro lehký oběd nebo elegantní večeři bez masa. Velký klobouk žampionu portobello spoustu šťavnaté náplně a krásně drží tvar při pečení. Kombinace cherry rajčat, špenátu a mozzarelly vytváří harmonii chutí, která připomíná středomořskou kuchyni.

Tento recept je jednoduchý na přípravu a zároveň působivý na talíři. Hodí se i jako předkrm pro návštěvu nebo jako součást letního grilování.

Žampiony jsou jedny z nejčastěji používaných hub v české kuchyni. Díky své jemné chuti, dobré dostupnosti a snadné přípravě si našly místo v mnoha tradičních i moderních receptech. Mezi nejběžnější druhy patří bílé a hnědé žampiony (Agaricus bisporus). Obě varianty mají své výhody – bílé jsou lehké a rychlé na přípravu, hnědé mají sytější chuť a pevnější strukturu.

Co je portobello a proč ho vyzkoušet?

Portobello je vlastně „dospělý“ hnědý žampion, který se nechá dorůst do větší velikosti. Má masitý, plochý klobouk, který je ideální na plnění. Díky své textuře je oblíbený i jako vegetariánská alternativa masa – výborně se kombinuje se sýry, bylinkami, zeleninou nebo vajíčky.

recepty ze žampionů
Bestseller mezi houbovými kuchařkami! Šumavská houbička v kuchyni vás naučí 107 receptů z 36 druhů hub.

Jak pěstovat žampiony doma?

Dobrou zprávou je, že si žampiony můžete snadno vypěstovat i doma. Stačí si pořídit substrát se sadbou – ten umístíte do sklepa, garáže nebo klidnější části bytu. První úroda bývá k dispozici už za tři až čtyři týdny. Pěstování je nenáročné a zábavné i pro děti.

Oblíbené recepty ze žampionů

Kromě pečeného portobella se žampiony hodí i do mnoha dalších jídel. Vyzkoušejte například:

Rychlá inspirace: portobello plněné rajčaty, mozzarellou a špenátem

Dnešní recept je jednoduchý, efektní a výborně chutná. Kombinace špenátu, rajčat a mozzarelly dodá portobellu šťavnatost a jemnost. Navíc je to pokrm, který na talíři krásně vypadá – hodí se tedy nejen pro běžný oběd, ale i jako pohoštění pro návštěvu.

Zapečené plněné portobello

Plněné portobello se sýrem, rajčaty a špenátem.
Celkový čas 37 minutes

Ingredients

  • 1 velký žampion portobello
  • 1 hrst čerstvého špenátu (nebo kostku mraženého)
  • 10 kuliček mini mozzarelly
  • 1/2 červené cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 3 keříčková rajčata
  • dle chuti koření sůl, pepř
  • dle potřeby olivový olej

Instructions

  • Předehřejte si troubu na 180 °C. Z portobella opatrně odkrojte nožičku a nakrájejte ji na malé kousky. Klobouk žampionu z vnitřní strany lehce potřete olejem.
    Plněné portobello
  • Cibuli nakrájejte na půlměsíčky, česnek nahrubo. Na pánvi rozehřejte olivový olej, orestujte cibuli společně s nakrájenou nohou portobella. Poté přidejte čerstvý nebo mražený špenát, osolte, opepřete. Nakonec vmíchejte pokrájená rajčata a směs nechte ještě chvíli prohřát.
  • Touto náplní naplňte připravený klobouk portobella, navrch přidejte plátky mozzarelly. Předejte do zapékací mísy a pečte v troubě zhruba 20 minut. Můžete podlít lehce vodou, ale není to nutné – žampion pustí vlastní šťávu.
  • Jakmile je portobello měkké a povrch krásně zapečený, vyndejte z trouby a podávejte teplé, ideálně přelité výpekem. Plněné portobello chutná skvěle s čerstvým pečivem nebo domácími hranolky.

Notes

Houbová kuchařka Šumavská houbička v kuchyni se 107 originálními recepty z 36 druhů hub tě naučí skvěle a jednoduše vařit.
Kniha zároveň obsahuje rady a tipy, jak celoročně houbařit a dané druhy hub najít a poznat. 
Ke koupi pouze na www.sumavskahoubicka.cz
Course: chuťovka, oběd, večeře
Cuisine: česká
Keyword: žampion recepty, žampiony recepty
Close
Všechna práva vyhrazena © Copyright 2024.
Close