Plněný žampion portobello je skvělá volba pro lehký oběd nebo elegantní večeři bez masa. Velký klobouk žampionu portobello spoustu šťavnaté náplně a krásně drží tvar při pečení. Kombinace cherry rajčat, špenátu a mozzarelly vytváří harmonii chutí, která připomíná středomořskou kuchyni.
Tento recept je jednoduchý na přípravu a zároveň působivý na talíři. Hodí se i jako předkrm pro návštěvu nebo jako součást letního grilování.
Žampiony jsou jedny z nejčastěji používaných hub v české kuchyni. Díky své jemné chuti, dobré dostupnosti a snadné přípravě si našly místo v mnoha tradičních i moderních receptech. Mezi nejběžnější druhy patří bílé a hnědé žampiony (Agaricus bisporus). Obě varianty mají své výhody – bílé jsou lehké a rychlé na přípravu, hnědé mají sytější chuť a pevnější strukturu.
Co je portobello a proč ho vyzkoušet?
Portobello je vlastně „dospělý“ hnědý žampion, který se nechá dorůst do větší velikosti. Má masitý, plochý klobouk, který je ideální na plnění. Díky své textuře je oblíbený i jako vegetariánská alternativa masa – výborně se kombinuje se sýry, bylinkami, zeleninou nebo vajíčky.

Jak pěstovat žampiony doma?
Dobrou zprávou je, že si žampiony můžete snadno vypěstovat i doma. Stačí si pořídit substrát se sadbou – ten umístíte do sklepa, garáže nebo klidnější části bytu. První úroda bývá k dispozici už za tři až čtyři týdny. Pěstování je nenáročné a zábavné i pro děti.
Oblíbené recepty ze žampionů
Kromě pečeného portobella se žampiony hodí i do mnoha dalších jídel. Vyzkoušejte například:
- Žampionovou polévku se smetanou
- Žampiony s vejci na pánvi jako rychlou snídani
- Krémové žampiony na másle a česneku
- Hovězí maso na žampionech s vínem a tymiánem



Rychlá inspirace: portobello plněné rajčaty, mozzarellou a špenátem
Dnešní recept je jednoduchý, efektní a výborně chutná. Kombinace špenátu, rajčat a mozzarelly dodá portobellu šťavnatost a jemnost. Navíc je to pokrm, který na talíři krásně vypadá – hodí se tedy nejen pro běžný oběd, ale i jako pohoštění pro návštěvu.

Zapečené plněné portobello
Ingredients
- 1 velký žampion portobello
- 1 hrst čerstvého špenátu (nebo kostku mraženého)
- 10 kuliček mini mozzarelly
- 1/2 červené cibule
- 1 stroužek česneku
- 3 keříčková rajčata
- dle chuti koření sůl, pepř
- dle potřeby olivový olej
Instructions
- Předehřejte si troubu na 180 °C. Z portobella opatrně odkrojte nožičku a nakrájejte ji na malé kousky. Klobouk žampionu z vnitřní strany lehce potřete olejem.
- Cibuli nakrájejte na půlměsíčky, česnek nahrubo. Na pánvi rozehřejte olivový olej, orestujte cibuli společně s nakrájenou nohou portobella. Poté přidejte čerstvý nebo mražený špenát, osolte, opepřete. Nakonec vmíchejte pokrájená rajčata a směs nechte ještě chvíli prohřát.
- Touto náplní naplňte připravený klobouk portobella, navrch přidejte plátky mozzarelly. Předejte do zapékací mísy a pečte v troubě zhruba 20 minut. Můžete podlít lehce vodou, ale není to nutné – žampion pustí vlastní šťávu.
- Jakmile je portobello měkké a povrch krásně zapečený, vyndejte z trouby a podávejte teplé, ideálně přelité výpekem. Plněné portobello chutná skvěle s čerstvým pečivem nebo domácími hranolky.