nejlepší houbová kuchařka

Jednoduché Hovězí „po Burgundsku“ – Recept na všední den

9.3K

Jednoduchý recept na hovězí „po Burgundsku“ – francouzskou klasiku v zjednodušené domácí verzi, kterou zvládnete i ve všední den. Základem je trpělivost a dobré suroviny a výsledek vás odmění jemným, rozpadavým masem v bohaté omáčce. Skvěle se hodí na víkendový oběd, slavnostní večeři i obyčejný den, kdy si chcete dopřát něco výjimečného. A co je nejlepší? Chutná ještě lépe druhý den!  

Francouzská kuchyně je proslulá svou elegancí, ale i důrazem na kvalitní suroviny a hluboké chutě. Jedním z jejích tradičních pokladů je Boeuf Bourguignonhovězí po Burgundsku, které si získalo srdce gurmánů po celém světě.

V mé jednodušší domácí verzi tohoto receptu sázím na výrazné víno, voňavé bylinky, kořenovou zeleninu a hlavně – na žampiony, které celé jídlo krásně doplňují a zjemňují. Právě houby hrají v tomto oblíbeném receptu velmi důležitou roli.

Na hovězí po Burgundsku můžete použít oblíbené druhy žampionů

Žampiony, latinsky Agaricus bisporus, patří mezi nejoblíbenější pěstované houby u nás i ve světě. Možná vás překvapí, že pod tímto jménem se skrývá více variant: klasický bílý žampion, hnědý žampion a jeho dospělá verze známá jako portobello. Každý z nich má trochu odlišnou chuť, strukturu i využití. Bílý žampion je jemný a hodí se třeba do omáček, hnědý má plnější chuť a portobello je ideální ke grilování nebo plnění.

jak poznat žampion
Houbařský průvodce Šumavská houbička v lese vás naučí najít a poznat 127 druhů hub ve 4 ročních obdobích.

Houbová klasika: Hovězí na houbách vás zasytí nejen o víkendu

Vlastní žampiony z houbové zahrádky

Pěstování žampionů zvládnete i doma, a to i bez zahrady – například v pěstební bedýnce ve sklepě nebo chladnější místnosti. Houby potřebují stálou vlhkost, chlad a tmu. Domácí sklizeň je nejen radostí, ale i praktickou zásobárnou zdravých surovin.

recepty ze žampionů
Bestseller mezi houbovými kuchařkami! Šumavská houbička v kuchyni vás naučí 107 receptů z 36 druhů hub.

Recepty ze žampionů, se kterými zazáříte

Kromě hovězího po Burgundsku můžete žampiony využít v celé řadě receptů. Připravte si z nich třeba klasickou žampionovou polévku, plněné žampiony s bylinkami a sýrem nebo krémové žampiony jako přílohu k masu. Možností je nespočet a právě žampiony dodají každému jídlu zemitou hloubku a jemnou chuť, která neurazí ani toho největšího gurmána.

Jednoduché hovězí „po Burgundsku“

Skvěle se hodí na víkendový oběd, slavnostní večeři i obyčejný den, kdy si chcete dopřát něco výjimečného.
Servings 2

Ingredients

  • 1 velký žampion portobello
  • 150 g hovězího zadního masa
  • 2 střední mrkve
  • 2 střední petržele
  • 3 plátky slaniny
  • 1 červenou cibuli
  • 4 stroužky česneku
  • 1 lžíci protlaku
  • 1 lžíci slunečnicového oleje
  • 2 lžíce másla
  • 500 ml hovězího vývaru
  • 150 ml červeného vína
  • 1 lžíci hladké mouky
  • dle chuti koření sůl, pepř
  • dle chuti bylinky šalvěj, rozmarýn, tymián

Instructions

  • Do pánve dejte lžíci oleje a orestujte na ní nadrobno nakrájenou slaninu. Po chvíli přidejte na kostky nakrájené hovězí maso a kousek másla. Maso zprudka opečte ze všech stran, aby se zatáhlo, a poté přidejte na větší kusy nakrájenou zeleninu. Společně opékejte zhruba 3 minuty.
    hovězí po burgundsku
  • Obsah pánve zalijte červeným vínem a nechte ho z větší části vyvařit. Přidejte rajčatový protlak, bylinky (např. tymián, bobkový list), zalijte vývarem, dochuťte solí a pepřem a vše dobře promíchejte.
  • Pánev (nebo pekáč) zaklopte a vložte do trouby předehřáté na 160 °C. Pečte asi 45 minut.
  • Mezitím si nakrájejte portobello na větší kousky a opečte je na másle dozlatova. Poté přidejte ještě kousek másla a zaprašte moukou. Promíchejte a krátce orestujte, poté stáhněte z ohně.
  • Po 45 minutách pečení přidejte připravené houby k masu a vraťte zpět do trouby. Pečte dalších 20–40 minut, dokud se maso nerozpadá.
  • Hotové hovězí s houbami a zeleninou podávejte nejlépe s jemnou bramborovou kaší.

Notes

Nevíte, co vařit z hub, které najdete v lese? V houbové kuchařce Šumavská houbička v kuchyni najdete 107 chutných, jednoduchých receptů z 36 druhů hub. Kniha vám pomůže houby najít, poznat a ještě z nich navařit skvělá jídla. 
Kuchařku od Šumavské houbičky najdete na eshopu www.sumavskahoubicka.cz
Course: oběd, večeře
Cuisine: francouzská
Keyword: žampion recepty, žampiony, žempiony recepty

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Ohodnoťte tento recept




Close
Všechna práva vyhrazena © Copyright 2024.
Close