Go Back
hovězí po burgundsku

Jednoduché hovězí „po Burgundsku“

Skvěle se hodí na víkendový oběd, slavnostní večeři i obyčejný den, kdy si chcete dopřát něco výjimečného.
Course oběd, večeře
Cuisine francouzská
Porce 2

Ingredients
  

  • 1 velký žampion portobello
  • 150 g hovězího zadního masa
  • 2 střední mrkve
  • 2 střední petržele
  • 3 plátky slaniny
  • 1 červenou cibuli
  • 4 stroužky česneku
  • 1 lžíci protlaku
  • 1 lžíci slunečnicového oleje
  • 2 lžíce másla
  • 500 ml hovězího vývaru
  • 150 ml červeného vína
  • 1 lžíci hladké mouky
  • dle chuti koření sůl, pepř
  • dle chuti bylinky šalvěj, rozmarýn, tymián

Instructions
 

  • Do pánve dejte lžíci oleje a orestujte na ní nadrobno nakrájenou slaninu. Po chvíli přidejte na kostky nakrájené hovězí maso a kousek másla. Maso zprudka opečte ze všech stran, aby se zatáhlo, a poté přidejte na větší kusy nakrájenou zeleninu. Společně opékejte zhruba 3 minuty.
    hovězí po burgundsku
  • Obsah pánve zalijte červeným vínem a nechte ho z větší části vyvařit. Přidejte rajčatový protlak, bylinky (např. tymián, bobkový list), zalijte vývarem, dochuťte solí a pepřem a vše dobře promíchejte.
  • Pánev (nebo pekáč) zaklopte a vložte do trouby předehřáté na 160 °C. Pečte asi 45 minut.
  • Mezitím si nakrájejte portobello na větší kousky a opečte je na másle dozlatova. Poté přidejte ještě kousek másla a zaprašte moukou. Promíchejte a krátce orestujte, poté stáhněte z ohně.
  • Po 45 minutách pečení přidejte připravené houby k masu a vraťte zpět do trouby. Pečte dalších 20–40 minut, dokud se maso nerozpadá.
  • Hotové hovězí s houbami a zeleninou podávejte nejlépe s jemnou bramborovou kaší.

Notes

Nevíte, co vařit z hub, které najdete v lese? V houbové kuchařce Šumavská houbička v kuchyni najdete 107 chutných, jednoduchých receptů z 36 druhů hub. Kniha vám pomůže houby najít, poznat a ještě z nich navařit skvělá jídla. 
Kuchařku od Šumavské houbičky najdete na eshopu www.sumavskahoubicka.cz
Keyword žampion recepty, žampiony, žempiony recepty