Jednoduché hovězí „po Burgundsku“
Skvěle se hodí na víkendový oběd, slavnostní večeři i obyčejný den, kdy si chcete dopřát něco výjimečného.
Course oběd, večeře
Cuisine francouzská
- 1 velký žampion portobello
- 150 g hovězího zadního masa
- 2 střední mrkve
- 2 střední petržele
- 3 plátky slaniny
- 1 červenou cibuli
- 4 stroužky česneku
- 1 lžíci protlaku
- 1 lžíci slunečnicového oleje
- 2 lžíce másla
- 500 ml hovězího vývaru
- 150 ml červeného vína
- 1 lžíci hladké mouky
- dle chuti koření sůl, pepř
- dle chuti bylinky šalvěj, rozmarýn, tymián
Do pánve dejte lžíci oleje a orestujte na ní nadrobno nakrájenou slaninu. Po chvíli přidejte na kostky nakrájené hovězí maso a kousek másla. Maso zprudka opečte ze všech stran, aby se zatáhlo, a poté přidejte na větší kusy nakrájenou zeleninu. Společně opékejte zhruba 3 minuty.
Obsah pánve zalijte červeným vínem a nechte ho z větší části vyvařit. Přidejte rajčatový protlak, bylinky (např. tymián, bobkový list), zalijte vývarem, dochuťte solí a pepřem a vše dobře promíchejte.
Pánev (nebo pekáč) zaklopte a vložte do trouby předehřáté na 160 °C. Pečte asi 45 minut.
Mezitím si nakrájejte portobello na větší kousky a opečte je na másle dozlatova. Poté přidejte ještě kousek másla a zaprašte moukou. Promíchejte a krátce orestujte, poté stáhněte z ohně.
Po 45 minutách pečení přidejte připravené houby k masu a vraťte zpět do trouby. Pečte dalších 20–40 minut, dokud se maso nerozpadá.
Hotové hovězí s houbami a zeleninou podávejte nejlépe s jemnou bramborovou kaší.
Nevíte, co vařit z hub, které najdete v lese? V houbové kuchařce Šumavská houbička v kuchyni najdete 107 chutných, jednoduchých receptů z 36 druhů hub. Kniha vám pomůže houby najít, poznat a ještě z nich navařit skvělá jídla.
Kuchařku od Šumavské houbičky najdete na eshopu www.sumavskahoubicka.cz
Keyword žampion recepty, žampiony, žempiony recepty