Go Back
smrž recept omáčka

Smržová omáčka s medvědím česnekem recept

Jednoduchý recept na smržovou omáčku doplněnou o medvědí česnek a opečené brambory.
Čas přípravy 5 minut
Čas vaření 13 minut
Celkový čas 18 minut
Chod chuťovka, hlavní chod, oběd, večeře
Kuchyně česká
Porce 1

Ingredience
  

  • 7 ks smržů
  • 5 ks vařených brambor ve slupce (já použila červené)
  • 50 ml bílého vína
  • 100 ml 33% smetany
  • 3 listy medvědího česneku
  • 2 lžíce másla
  • dle chuti sůl, pepř

Instrukce
 

  • Smrže očistěte a podélně překrojte. Česnek nakrájejte na silnější proužky. Brambory překrájte na poloviny.
  • Do pánve dejte rozehřát máslo a na něm nechte smrže asi 4 minuty restovat. V průběhu je jednou otočte.
  • Ke smržům přilijte víno a nechte ho vyvařit.
  • Smrže osolte a opepřete. Přilijte smetanu a přidejte česnek. Smetanu nechte zredukovat do požadované konzistence.
  • Mezitím si na druhé pánvi opečte na lžíci máslo půlky vařených bormbor, aby chytli zlatavou ,,kůrku''.
  • Smetanovou omáčku servírujte s opečenými brambory, které na talíři ještě osolte.

Video

Poznámka:

Vynikající houbové recepty najdete v mé houbové kuchařce Šumavská houbička v kuchyni. Kniha obsahuje také praktické návody, jak celoročně houbařit. 
V kuchařce najdete 107 houbových receptů z 36 druhů hub
Knížku si zakoupíte pouze na www.sumavskahoubicka.cz
Klíčová slova polévka se smrži, recept na smrže, smrž, smrže, smrže recept, smrži recept