Go Back
houbová polévka

Gulášová polévka s mletým masem a houbami

Spojení čirůvky dvoubarvé a mletého masa vás učaruje!
Čas přípravy 5 minut
Čas vaření 20 minut
Celkový čas 25 minut
Chod hlavní chod, oběd, večeře
Kuchyně česká
Porce 2

Ingredience
  

  • 6 ks čirůvky dvoubarvé
  • 100 g mletého masa (já použila kombinaci hovězího předního a vepřového masa)
  • 2 lžíce másla
  • 2 plátky slaniny
  • 1/2 červené cibule
  • 1 větší brambor
  • 600 ml vývaru
  • 1/2 stroužky česneku
  • 1 lžíce slunečnicového oleje
  • 1 lžíci hladké mouky
  • dle chuti sůl, pepř, drcený kmín, sladká mletá paprika, majoránka, petržel

Instrukce
 

  • Čirůvky mlženky/ strmělky mlženky očistěte a nakrájejte na středně velké kousky. Cibuli a slaninu nakrájejte na jemno. Brambor oloupejte a nakrájejte na středně velké kousky.
  • V hrnci rozehřejte lžíci másla a lžíci oleje. přidejte cibuli a slaninu a nechte lehce zarestovat.
  • Přidejte maso a po chvilce také nakrájené strmělky mlženky.
  • Po chvíli přidejte sůl, pepř, kmín, sladkou mletou papriku, na jemno utřený česnek a nechte opět minutu restovat.
  • Přidejte ještě lžíci másla a poté co se rozehřeje přisypte mouku. Pečlivě promíchejte.
  • Po další minutě postupně a za stálého míchání přilévejte vývar.
  • Přidejte brambory, nové koření, bobkový list a majoránku, kterou promněte mezi dlaněmi, aby se rozvoněla.
  • Vařte do změknutí brambor. Poté vyndejte bobkový list a kuličky nového koření.
  • Podávejte s čerstvým pečivem posypané čerstvou petrželkou.

Video

Poznámka:

Nevíte, co vařit z hub, které najdete v lese? V houbové kuchařce Šumavská houbička v kuchyni najdete 107 chutných, jednoduchých receptů z 36 druhů hub. Kniha vám pomůže houby najít, poznat a ještě z nich navařit skvělá jídla. 
Kuchařku od Šumavské houbičky najdete na eshopu www.sumavskahoubicka.cz
Klíčová slova čirůvka dvoubarvá, čirůvka dvoubarvá recepty, čirůvka recept, čirůvka recepty, houbová polévka