Go Back
nakládané houby

Nakládané houby na kyselo - Lahodné šupinovky

Šupinovky jsou výborné houby, které se dají dobře vypěstovat a poté naložit do sladkokyselého nálevu.
Celkový čas 1 hour 27 minutes
Course chuťovka
Cuisine česká
Porce 2 sklenice

Ingredients
  

  • 200 g hlaviček šupinovek
  • 1 střední cibuli
  • 1 červenou papriku
  • 300 ml vody (+voda na předvaření václavek)
  • 100 ml octa
  • 2 lžíce cukru
  • 2 lžíce soli
  • 1 lžíce hořčičného semínka
  • 5 bobkových listů
  • 1 lžičku Nového koření
  • 1 lžičku pepře
  • 1 chilli papričku
  • dle chuti bylinky já použila snítku tymiánu

Instructions
 

  • Šupinovky důkladně očistěte, ideálně jen otřete vlhkým hadříkem nebo kartáčkem, aby si zachovaly svou pevnou strukturu. Menší kloboučky ponechte vcelku, větší můžete podle potřeby překrojit na poloviny či čtvrtiny. Poté je vložte do hrnce s osolenou vodou a dvěma bobkovými listy. Houby by měly být zcela ponořené. Přiveďte k varu a vařte zhruba 10-15 minut.
    nakládané houby
  • Mezitím si udělejte octový nálev. Smíchejte 300 ml vody, s cukrem, s kořením a octem. Nechte od bodu varu 5 minut provařit.
  • Houby slijte a několikrát propláchněte.
  • Předvařené šupinovky se zeleninou rovnoměrně rozložte do sklenic a zalijte je horkým nálevem. Pro milovníky ostřejších chutí můžete do sklenic přidat také kousek feferonky, aby houby získaly pikantní nádech. Okraje sklenic otřete do sucha papírovou utěrkou.
  • Houby ve sklenicích zavíčkujte a sterilujte při 80 °C minimálně 30 minut.
  • Sklenice s naloženými houbami na kyselo uskladněte na chladném a tmavém místě a nechte je odležet zhruba 3 až 4 týdny, aby se chutě dobře propojily. Ideálně je spotřebujte do dvou let od zavaření.

Notes

Nevíte, co vařit z hub, které najdete v lese? V houbové kuchařce Šumavská houbička v kuchyni najdete 107 chutných, jednoduchých receptů z 36 druhů hub. Kniha vám pomůže houby najít, poznat a ještě z nich navařit skvělá jídla. 
Kuchařku od Šumavské houbičky najdete na eshopu www.sumavskahoubicka.cz
Keyword šupinovka chestnut, šupinovka nameko recept, šupinovka recept