Go Back
smrž obecný recept

Bramborová polévka se smrži a slaninou

Vydatný bramborový krém se smrži a křupavou slaninou.
Čas přípravy 10 minut
Čas vaření 30 minut
Celkový čas 40 minut
Chod hlavní chod, oběd, polévka, večeře
Kuchyně česká
Porce 4

Ingredience
  

  • 2-5 ks Smržů obecných
  • 4-5 ks brambor
  • 1 litr hovězího vývaru
  • 1 ks jarní cibulka
  • 1 lžíce másla
  • koření bobkový list, nové koření, sůl, pepř, drcený kmín
  • 3 plátky slaniny

Instrukce
 

  • Nejdříve si omyjte smrže, nejlépe to jde pod tekoucí vodou. Popřípadě použijte jemný kartáček. Poté nakrájejte na silnější kolečka.
  • Brambory oloupejte na nakrájejte na menší kostičky.
  • Bílou část jarní cibulky nakrájejte na drobno. Část natě si nechte na ozdobení polévky, zbytek budete vařit v polévce vcelku.
  • V hlubším hrnci si rozehřejte máslo a krátce na něm orestujte cibulku. Po minutě přidejte smrže a nechte je také chvilku restovat. Pár koleček hub si nechte stranou.
  • Přisypte brambory.
  • Zalijte vývarem. Přidejte koření. Vařte do změknutí brambor.
  • Mezitím si v pánvičce nechte dokřupava vysmažit plátky slaniny a orestujte pár koleček smržů. Houby restujte na výpeku ze slaniny, dle potřeby přidejte máslo.
    smrže na másle
  • Po uvaření brambor, vyjměte bobkový list a nové koření. Polévku rozmixujte v jemný krém.
  • Bramborový krém nalijte do misky, ozdobte orestovanými kolečky smržů, křupavou slaninou a jarní cibulkou.

Video

Poznámka:

Smrž obecný (Morchella esculenta) - jak ho poznat a kde roste? Své houbařské zkušenosti vám předávám na svém youtube kanále Šumavská houbička.
Klíčová slova houbová polévka, polévka se smrži, smrž obecný, smrž recept