Go Back

Asijský mrkvový salát s Jidášovo uchem

Geniálně jednoduchý, neuvěřitelně dobrý! Mrkev a Jidášovo ucho, tak prosté to je.
Čas přípravy 15 minut
Celkový čas 20 minut
Chod chuťovka, příloha, salát
Kuchyně asijská
Porce 2

Ingredience
  

  • 1 hrst sušeného Jidášového ucha
  • 3-4 ks mrkve
  • 1 lžíce citrónové šťávy
  • 2 lžíce sezamového oleje
  • 1 lžička rybí omáčky
  • 1 větší lžička sojové omáčky
  • 1-2 lžičky světlého a tmavého sezamu
  • 1 stonek čerstvé hladkolisté petržele

Instrukce
 

  • Připravíme si všechny ingredience.
  • Pokud máte sušené ucho, je třeba si ho nejdříve namočit do vody. Já používám vroucí a nechávám 10-15 minut louhovat. Vodu nevylévám, lehce přisladím medem a piji jako houbový čaj z Jidášovo ucha.
  • Mezitím si oškrábu mrkev a škrabkou Julienne nakrájím na tenké proužky. Lze to udělat i nožem, ale je to zdlouhavější a pomalejší práce.
  • Mrkev přendám do misky a nabobtnalé Jidášovo ucho nakrájím na jemné proužky. Přidám k mrkvi.
  • Nahrubo pokrájím petržel a šup s ní do salátu.
  • Nyní je čas na dochucení. Uvedené množství sezamového oleje, rybí omáčky, sójové omáčky, šťávy z citrónu přidám k mrkvi a Bolcovitce, uchu Jidášovu a pečlivě promíchám.
  • Nakonec posypu sezamovými semínky. Salát s Jidášovo uchem je vhodné jako příloha ke grilovanému masu, do burgerů, baget.

Video

Poznámka:

Nekupujte Jidášovo ucho, nejděte si jej během své procházky. Ukáži vám, kam na Bolcovitku bezovou jít i jak ji na stromě rozeznat. Předávám své houbařské zkušenosti v tomto houbařském videu
Klíčová slova bolcovitka bezová, jidášovo ucho, jidášovo ucho recept