Z mletého masa vytvarujte kouli a několikrát s ní lehce bouchněte o kuchyňskou linku – maso tak bude lépe držet pohromadě. Navlhčenýma rukama kouli uhlaďte a zploštěte ji na výšku asi 1,5–2 cm. Uhlaďte okraje a uprostřed vytlačte malý důlek – pomůže to rovnoměrnému propečení. Připravený burger nechte alespoň chvíli odpočinout v lednici.
Mezitím si připravte ochucenou majonézu. Smíchejte klasickou majonézu s hořčicí, solí, pepřem, citronovou šťávou, nasekanou cibulí a pažitkou. Uložte do lednice, aby se chutě propojily.
Rozehřejte pánev s těžkým dnem nebo gril. Maso osolte a opepřete těsně před opékáním. Na troše oleje ho opékejte z každé strany přibližně 3 minuty, poté ještě 1 minutu znovu na první straně. Maso bude hotové, propečené, ale stále šťavnaté. Pokud chcete méně růžový střed, přidejte ještě minutu navíc.
Spolu s masem opečte také kloboučky hub a plátky cibule. Nakonec krátce opečte i rozkrojenou housku.
Spodní díl housky potřete ochucenou majonézou, navrstvěte salát, opečené maso, houby s cibulí a přiklopte horní částí housky, kterou také potřete majonézou.
Domácí hovězí hamburger podávejte s opečenými brambory.