Čirůvka havelka recept na kyselo
Nkaládané čirůvky havelky ve sladkokyselém nálevu
Celkový čas 1 hour hodina
Course chuťovka, houby na kyselo
Cuisine česká
- 500 g čirůvky havelky
- 165 ml octu
- 350 ml vody + voda na vaření hub
- 2 lžíce soli
- 1 větší lžíce cukru
- 4 bobkové listy
- 8 kuliček nového koření
- 1 lžička hořčičného semínka
Čirůvky havelky oloupejte a nakrájejte na sterjně velké kousky. Mladé plodnice můžete nechat vcelku.
Dejte je vařit se lžící soli na 5 minut od bodu varu. Poté sceďte a dejte v sítku stranou.
Do čistého hrnce nalijte vodu, přidejte lžíci soli, cukr a koření. Míchejte, dokud se sůl a cukr nerozpustí. Poté přilijte ocet a přiveďte k varu. Vařte po dobu 3 minut, poté nechte nálev mírně vychladnout.
Do čistých sklenic naskládejte havelky a zalijte nálevem tak, aby byly zcela ponořené. Okraje sklenic otřete papírovou utěrkou a pevně uzavřete čistými víčky.
Sklenice dejte do hrnce, zalijte je do 3/4 výšky vodou a sterilujte je na 90 stupňů Celsia 30 minut.
Čirůvky havelky na kyselo skladujte v suchu a temnu. Správné nakládané houby vydrží minimálně 2 roky.
Nevíte, co vařit z hub, které najdete v lese? V houbové kuchařce Šumavská houbička v kuchyni najdete 107 chutných, jednoduchých receptů z 36 druhů hub. Kniha vám pomůže houby najít, poznat a ještě z nich navařit skvělá jídla.
Kuchařku od Šumavské houbičky najdete na eshopu www.sumavskahoubicka.cz
Keyword čirůvka havelka na kyselo, čirůvka havelka recept, čirůvky recepty