Existují jídla, která vás svou vůní i chutí okamžitě přenesou do tepla domova. A právě Gnocchi se žampiony a smetanou mezi ně rozhodně patří. Krémová omáčka, jemné noky, opečené žampiony a křupavé mandle tvoří dokonalou harmonii, kterou si zamiluje každý – ať už jste milovníci italské kuchyně, nebo houbař srdcem.
Tento žampiony recept je jednoduchý, sytý a přitom elegantní. Ideální pro víkendový oběd nebo večeři, kdy chcete potěšit sebe i své blízké.
Žampiony – houby, které si můžete vypěstovat i doma
Žampiony patří mezi nejdostupnější houby vůbec. Rostou celoročně, a co je nejlepší – můžete si je snadno vypěstovat doma, a to i bez zahrady! Stačí pěstební box nebo balíček s myceliem, který umístíte do chladnějšího kouta bytu nebo sklepa. Během pár týdnů se objeví první bílé kloboučky a vy budete mít po ruce čerstvé houby pro vaření.

Pokud vás domácí pěstování hub láká, doporučuji moji novou knihu Šumavská houbička pěstuje a vaří – pěstitelského průvodce a kuchařku v jednom. Najdete v ní rady, jak si doma vypěstovat žampiony, hlívu nebo penízovku sametonohou, ale také desítky mých oblíbených receptů, které z těchto hub vykouzlíte. V knize najdete návody, jak pěstovat houby na dřevě i připravených substrátech. Vypěstovat si můžete 20 druhů hub a uvařit z nich 85 receptů.

Kombinace chutí, která vás překvapí
V tomto receptu hrají hlavní roli žampiony, které díky své masité struktuře a jemné chuti výborně doplňují smetanovou omáčku. Přidáním mandlí získá pokrm příjemný kontrast – křupavost oříšků vyváží hebkost smetany i měkkost noků. Výsledek je krémový, voňavý a dokonale vyvážený.
Tento recept navíc snadno obměníte – pokud chcete pestřejší chuť, přidejte pár kapek citronové šťávy, hoblinky parmazánu nebo hrst čerstvých bylinek.
Další inspirace z houbové kuchyně
Pokud milujete žampiony stejně jako já, zkuste i další oblíbené recepty z mé houbové kuchyně:
- Hovězí na houbách se žampiony – klasika, která nikdy nezklame.
- Žampionová pizza – ideální i ve strašidelné halloween verzi.
- Žampionový krém – jemná a sametová polévka, kterou si zamilujete.




Krémové gnocchi se žampiony a mandlemi
Ingredients
- 200 g žampionů
- 400 g gnocchi
- 1 menší cibuli
- 2 stroužky utřeného česneku
- 150 ml smetany ke šlehání
- 1 lžíci másla
- 1 lžíci oleje
- 2-3 snítky čerstvého tymiánu
- 1 hrst plátkových mandlí
- 1 hrst strouhaného parmazánu
- dle chuti koření sůl, pepř
- na dochucení šťávu z citronu
Instructions
- V pánvi rozehřejte máslo s olejem, přidejte cibuli a zvolna ji restujte, dokud nezměkne a nezačne zlátnout.
- Přidejte nakrájené žampiony, osolte, opepřete a restujte 7-10 minut, dokud se neodpaří tekutina a houby nezačnou zlátnout.
- Přidejte utřený česnek, plátky mandlí a tymián. Promíchejte a krátce opečte.
- Zalijte smetanou a nechte několik minut jemně probublávat. Vmíchejte parmazán a nechte omáčku zredukovat.
- Mezitím si uvařte noky ve vroucí osolené vodě podle návodu. Uvařené, scezené noky promíchejte s omáčkou. Přidejte pár kapek citronu.
- Gnocchi se žampiony posypte parmazánem.
Video
Notes
Průvodce pěstováním a kuchařka – Šumavská houbička pěstuje a vaří
- Praktický průvodce pěstováním hub a houbová kuchařka zároveň!
- Přehledně a velmi detailně vás seznámí se 20 druhy nejčastěji pěstovaných hub.
- Kniha nabízí 85 chutných receptů z vypěstovaných (nebo koupených) hub.
