nejlepší houbová kuchařka

Žampiony s noky – Gnocchi se žampiony a smetanou

8.6K
Smetanová omáčka

Rychlé a jednoduché jídlo se žampiony!

Existují jídla, která vás svou vůní i chutí okamžitě přenesou do tepla domova. A právě Gnocchi se žampiony a smetanou mezi ně rozhodně patří. Krémová omáčka, jemné noky, opečené žampiony a křupavé mandle tvoří dokonalou harmonii, kterou si zamiluje každý – ať už jste milovníci italské kuchyně, nebo houbař srdcem.

Tento žampiony recept je jednoduchý, sytý a přitom elegantní. Ideální pro víkendový oběd nebo večeři, kdy chcete potěšit sebe i své blízké.

Žampiony – houby, které si můžete vypěstovat i doma

Žampiony patří mezi nejdostupnější houby vůbec. Rostou celoročně, a co je nejlepší – můžete si je snadno vypěstovat doma, a to i bez zahrady! Stačí pěstební box nebo balíček s myceliem, který umístíte do chladnějšího kouta bytu nebo sklepa. Během pár týdnů se objeví první bílé kloboučky a vy budete mít po ruce čerstvé houby pro vaření.

jak vypěstovat žampiony
Jak vypěstovat žampiony se dozvíte na mé knize Šumavská houbička pěstuje a vaří. Ke koupi na www.sumavskahoubicka.cz

Pokud vás domácí pěstování hub láká, doporučuji moji novou knihu Šumavská houbička pěstuje a vařípěstitelského průvodce a kuchařku v jednom. Najdete v ní rady, jak si doma vypěstovat žampiony, hlívu nebo penízovku sametonohou, ale také desítky mých oblíbených receptů, které z těchto hub vykouzlíte. V knize najdete návody, jak pěstovat houby na dřevě i připravených substrátech. Vypěstovat si můžete 20 druhů hub a uvařit z nich 85 receptů.

Houbová kuchařka Šumavská houbička pěstuje a vaří
Houbová kuchařka Šumavská houbička pěstuje a vaří vás naučí houby vařit i pěstovat. Ke koupi na www.sumavskahoubicka.cz

Kombinace chutí, která vás překvapí

V tomto receptu hrají hlavní roli žampiony, které díky své masité struktuře a jemné chuti výborně doplňují smetanovou omáčku. Přidáním mandlí získá pokrm příjemný kontrast – křupavost oříšků vyváží hebkost smetany i měkkost noků. Výsledek je krémový, voňavý a dokonale vyvážený.

Tento recept navíc snadno obměníte – pokud chcete pestřejší chuť, přidejte pár kapek citronové šťávy, hoblinky parmazánu nebo hrst čerstvých bylinek.

Další inspirace z houbové kuchyně

Pokud milujete žampiony stejně jako já, zkuste i další oblíbené recepty z mé houbové kuchyně:

Krémové gnocchi se žampiony a mandlemi

Jednoduché a rychlé jídlo se žampiony.
Servings 2

Ingredients

  • 200 g žampionů
  • 400 g gnocchi
  • 1 menší cibuli
  • 2 stroužky utřeného česneku
  • 150 ml smetany ke šlehání
  • 1 lžíci másla
  • 1 lžíci oleje
  • 2-3 snítky čerstvého tymiánu
  • 1 hrst plátkových mandlí
  • 1 hrst strouhaného parmazánu
  • dle chuti koření sůl, pepř
  • na dochucení šťávu z citronu

Instructions

  • V pánvi rozehřejte máslo s olejem, přidejte cibuli a zvolna ji restujte, dokud nezměkne a nezačne zlátnout.
  • Přidejte nakrájené žampiony, osolte, opepřete a restujte 7-10 minut, dokud se neodpaří tekutina a houby nezačnou zlátnout.
  • Přidejte utřený česnek, plátky mandlí a tymián. Promíchejte a krátce opečte.
  • Zalijte smetanou a nechte několik minut jemně probublávat. Vmíchejte parmazán a nechte omáčku zredukovat.
  • Mezitím si uvařte noky ve vroucí osolené vodě podle návodu. Uvařené, scezené noky promíchejte s omáčkou. Přidejte pár kapek citronu.
  • Gnocchi se žampiony posypte parmazánem.

Video

Notes

Průvodce pěstováním a kuchařka – Šumavská houbička pěstuje a vaří

  • Praktický průvodce pěstováním hub a houbová kuchařka zároveň!
  • Přehledně a velmi detailně vás seznámí se 20 druhy nejčastěji pěstovaných hub
  • Kniha nabízí 85 chutných receptů z vypěstovaných (nebo koupených) hub. 
Course: chuťovka, oběd, večeře
Cuisine: česká
Keyword: žampiony, žampiony recept, žampiony recepty

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Ohodnoťte tento recept




Close
Všechna práva vyhrazena © Copyright 2024.
Close