Go Back

Penízovka sametonohá po Burgundsku

Jednoduché houbové jídlo, které zasytí a uspokojí každý mlsný jazýček.
Čas přípravy 15 minut
Čas vaření 20 minut
Celkový čas 35 minut
Chod hlavní chod, oběd, večeře
Kuchyně francouzská
Porce 2

Ingredience
  

  • 3 hrsti Penízovky sametonohé
  • 2 ks mrkve
  • 1 ks petržele
  • 1 ks červené cibule
  • 4 plátky slaniny
  • 1 stroužek česneku
  • 3 lžíce másla
  • 1 dcl červeného vína
  • 200 ml hovězího vývaru
  • koření sůl, pepř
  • bylinky hladkolistá petržel

Instrukce
 

  • Nejdříve si očistěte mrkev, petržel, cibuli, česnek. Spolu se slaninou nakrájejte na malé kostičky.
  • V hrnci si rozehřejte 2 lžíce másla a postupně na něm orestujte všechnu nakrájenou zeleninu a slaninu.
  • Podlijte vínem, které nechte vyvařit.
  • Zalijte vývarem, přihoďte celé stonky hladkolisté petržele a vařte do změknutí zeleniny.
  • Uvařený základ omáčky si přendejte do hlubší mísy a rozmixujte do hladka. Dle chuti dosolte a dopepřete.
  • V hrnci si rozpalte lžíci másla a na něj orestujte hlavičky Penízovky. Mladší plodnice Penízovky nepotřebují více než 5 minut.
  • Poté k houbám přilijte omáčku, promíchejte a nechte 1-2 minuty spojit chutě.
  • Podávejte s bramborovou kaší.

Video

Poznámka:

Velká úroda Penízovky sametonohé? Zkuste si udělat delikátní houbové topinky s mascarpone
Klíčová slova omáčka, penízovka sametonohá