Připravte si směs omáček, budete potřebovat: 100 -150 ml vody, 1 lžíci kvalitní sojové omáčky, 1 lžící rybí omáčky, 1 lžíci rýžového octa, 2 lžičky sladké chilli omáčky, 2 lžičky kukuřičného škrobu na zahuštění. (Vše seženete v každém supermarketu nebo v čínském obchůdku s potravinami.)
Zeleninu si očistěte a nakrájejte na co nejmenší a nejtenčí plátky.
Připravte si 2 hrsti Lišek nálevkovitých. Stačí důkladně omýt.
Wok si rozpalte a začněte postupně od nejtvrdší zeleniny smažit. V tomto receptu začínám s brokolicí, která je nejtvrdší. Pak paprika, pórek a mrkev, která je nakrájená na velmi tenké proužky. Přidávám cca po minutě a půl smažení. Slunečnicový olej přilévat dle potřeby, nesmí v něm zelenina plavat, ale nesmí se připalovat.
Zeleninu odhrňte stranou a nakonec přidáte lišky nálevkovité, a nechte asi 2 minuty smažit. (Nejste-li si jistí zda už smažení stačí, houbu ochutnejte.)
Houby se zeleninou promíchejte a přilijte směs omáček. Nechte slabou minutku provařit a zredukovat.
Houbovou směs servírujte ihned s vařenou rýží (ideálně jasmínovou). Posypte chilli vločkami, tmavým a světlým sezamem.
Video
Poznámka:
Kde najdete Lišky nálevkovité a jak vypadají se můžete podívat v tomto houbařském videu na youtube.
Klíčová slova houbové recepty, liška nálevkovitá recept