Go Back
houbová polévka - houbová bramboračka

Houbová bramboračka s Penízovkou smrkovou

Zahřejte se bramboračkou, která je plná chuti!
Čas přípravy 15 minut
25 minut
Celkový čas 40 minut
Chod hlavní chod, oběd, polévka, večeře
Kuchyně česká
Porce 3

Ingredience
  

  • 2 hrsti Penízovky smrkové
  • 1 litr hovězího vývaru
  • 2 ks mrkve
  • 1 ks větší petržele (kořen)
  • 2 stonky petržele (natě)
  • 3 ks brambor
  • 1/2 ks větší červené cibule
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce másla
  • koření bobkový list, nové koření, sůl, pepř, kmín, majoránka

Instrukce
 

  • Připravte si ingredience.
    houbová polévka - houbová bramboračka
  • Penízovku smrkovou očistěte od nečistou z lesa, omyjte a starší plodnicím odkrojte nožičky.
  • Zeleninu oloupejte a nakrájejte na menší kostičky.
    houbová polévka - houbová bramboračka
  • V širším hrnci si rozehřejte lžíci másla a na něm orestujte na drobno nakrájenou cibuli. Nechte zesklovatět.
    houbová polévka - houbová bramboračka
  • Poté přidejte mrkev a petržel. Za občasného míchání restujte asi čtyři minutky.
  • Přidejte další máslo a přisypte hladkou mouku. Promíchejte a nechte lehce osmahnout.
    houbová polévka - houbová bramboračka
  • Přidejte brambory a Penízovku smrkovou.
    houbová polévka - houbová bramboračka
  • Zalijte vývarem, přidejte všechno koření kromě majoránky. Také přidejte pokrájený česnek a nať petržele.
    houbová polévka - houbová bramboračka
  • Vařte do změknutí brambor.
  • Před dokončením varu přisypte majoránku (rozetřením v dlaních se více rozvoní).
    houbová polévka - houbová bramboračka

Video

Poznámka:

Bramboračka s čerstvými houbami může být na vašem menu po celý rok. V zimě nahradíte jarní Penízovku smrkovou (Strobilurus esculentus) za Penízovku sametonohou (Flammulina velutipes), kterou sbírám v tomto houbařské videu
Klíčová slova houbová polévka, penízovka smrková, polévka, polévka z hub