Go Back
hlíva topinka recept

Dokonalé topinky s Hlívou ústřičnou, slaninou a vejcem

V jednoduché chuti je síla. Tuto pochoutku zvládne uvařit každý začátečník.
Čas přípravy 5 minut
Čas vaření 10 minut
Celkový čas 15 minut
Chod chuťovka, snídaně, večeře
Kuchyně česká
Porce 1

Ingredience
  

  • 2 hrsti Hlívy ústričné
  • 2-3 plátky slaniny
  • 1/4 ks pórku
  • 2 ks vejce
  • 2 krajíce bagetky nebo jiného pečiva
  • 1 lžička másla
  • 1 stroužek česneku
  • koření sůl, pepř, kmín, chilli vločky dle chuti

Instrukce
 

  • Připravte si všechny ingredience.
  • Na rozpálené pánvi nechte nasucho vypražit plátky slaniny. Osmaženou slaninu dejte stranou.
  • Mezitím si nakrájejte pórek, natrhejte hlívu na menší kousky.
    hlíva ústřičná
  • Na výpeku ze slaniny osmahněte nakrájený pórek.
    nakrájený pórek
  • Po 2-3 minutách přidejte natrhanou hlívu, dle potřeby přidejte kousek másla. Smažte hlívu do měkka, cca 5-7 minut.
  • Mezitím si v jiné pánvičce usmažte dvě volská oka. Pokud máte rádi tekutější žloutky, nechte jen zatuhnout bílek a odstavte.
  • V toastovači či na pánvi si osmahněte dva krajíce chleba nebo bagety a ještě za tepla potřete máslem a stroužkem česneku.
  • Na topinky nandejte houbovou směs, poté plátky slaniny a nakonec volská oka. Které můžete naříznout nebo celé rozpůlit.

Video

Poznámka:

Chcete najít Hlívu ústřičnou (Pleurotus ostreatus) v přírodě? Poradím vám, kde ji hledat. Podívejte se na toto houbařské video, kde si divokou Hlívu ústřičnou můžete prohlédnout. 
Klíčová slova hlíva ústřičná, hlíva ústřičná recept, houbové recepty, houbové topinky