Pokud hledáte rychlý a chutný způsob, jak připravit vepřové maso, recept na vepřové maso na houbách s kotrčem kadeřavým je tou správnou volbou. Tento pokrm spojuje šťavnaté vepřové nudličky s jemnou, ale výraznou chutí kotrče kadeřavého, který dodá vepřovým nudličkám na houbách jedinečný charakter.
Kotrč kadeřavý se hodí do klasických houbových receptů
Kotrč kadeřavý je houba, která potěší každého houbaře svým nálezem, a to nejen díky své chuti, ale i kvůli svému vzácnému výskytu. Tuto houbu můžete nalézt od července až do října, přičemž její zbarvení se mění – zpočátku je světlé, postupně však získává žlutý až hnědý odstín. Doporučuje se sbírat především mladé, světlé plodnice, které jsou nejen chutnější, ale i méně tuhé.
Kotrč můžete bez obav přidat nejen do falešné dršťkové polévky, ale také do smetanové omáčky nebo do pikantní směsi na topinky. Užít si ho můžete i zapečený v šunkoflekách a nebo ve špagetách. Všechny recepty s kotrčem najdete v mé houbové kuchařce Šumavská houbička v kuchyni, kterou zakoupíte pouze na mém oficiálním eshopu www.sumavskahoubicka.cz
Kotrč kadeřavý připomíná květák nebo mořskou houbu
Kotrč kadeřavý obvykle dorůstá velikosti 10–25 cm a svým vzhledem připomíná květák. Tato houba roste u kořenů borovic a může se rozrůst až do značné velikosti, přičemž některé exempláře mohou vážit i několik kilogramů. Plodnice kotrče vyrůstá z nohy, která je pevně zakořeněná v zemi, a rozvětvuje se do mnoha větviček. Tyto větvičky, které tvoří povrch plodnice, mají křupavou strukturu, což přispívá k jedinečnému zážitku při konzumaci této houby.
Vepřové nudličky na houbách s kotrčem
Ingredience
- 100 g vepřového masa
- 2 hrsti kotrče kadeřavého
- 1/4 červené papriky
- 1 malá červená cibule
- 1 stroužek česneku
- 200 ml hovězího vývaru
- 0,5 lžičky tymiánu
- 0,5 lžičky lahůdkové mleté papriky
- 0,5 lžičky drceného kmínu
- 1 lžička kukuřičného škrobu
- dle chuti sůl, pepř, chilli
- dle potřeby slunečnicový olej
Instrukce
- Kotrč kadeřavý očistěte pod tekoucí vodou pomocí jemného kartáčku a poté ho nalámejte na menší kousky.
- Maso nakrájejte na velmi tenké nudličky. Cibuli nakrájejte na špalíčky a česnek na plátky. Papriku nakrájejte na širší nudličky. Jarní cibulku nakrájejte na kolečka.
- Do pánve dejte trochu oleje a zprudka na něm opečte cibuli a papriku . Po 2 minutách přidejte česnek a po další minutě vyndejte zeleninu z pánve a dejte ji do misky stranou.
- Do pánve dejte opět trochu oleje a něm opečte maso a kotrč, asi 2 minuty.
- Předejte koření a po chvilce zalijte vývarem. Nechte pod pokličkou dusit asi 8 minut. V případě potřeby přidejte ještě vývar.
- Přidejte do pánve zpět zeleninu a zahustěte škrobem rozmíchaným v troše vody. Nechte asi minutu provařit, poté vmíchejte nakrájenou jarní cibulku a poté můžete servírovat.
- Vepřové nudličky s houbami servírujte nejlépe s rýží, kterou posypte sezamovým semínkem a ozdobte natí jarní cibulky.