nejlepší houbová kuchařka

Krémová houbová polévka ze stročku – Stroček trubkovitý recept

38
SPECIALITA

Stroček trubkovitý je málo známá houba s výraznou vůní i chutí.

Jedním z nejoblíbenějších receptů je právě krémová houbová polévka ze stročku. Její jemná konzistence a plná chuť vás přenesou přímo do lesa. Vyzkoušejte tento jednoduchý stroček trubkovitý recept a dáte mi za pravdu.

Kde stroček roste a jak ho poznat? Poradí průvodce

Stroček trubkovitý je houba, která si právem získává oblibu mezi milovníky lesních pokladů. Dorůstá velikosti 3–8 cm, výjimečně až 12 cm, a jeho plodnice najdete v lesích od srpna do listopadu. Tato houba vás zaujme svou podmanivou chutí a výraznou, houbovou vůní, která v polévce dokonale vynikne. Díky své unikátní chuti patří stroček mezi ideální ingredience pro přípravu podzimních krémových polévek.

Stroček je v lese radostným objevem, protože roste často ve velkých trsech. Jakmile jednou objevíte jeho stanoviště, máte zaručený úspěch. Dávejte však pozor na starší plodnice – ty bývají pružné a ochablé. Pro nejlepší výsledky v kuchyni se zaměřte na čerstvé, lámavé stročky. Jejich textura je jemnější a chuť intenzivnější, což oceníte nejen v polévce, ale i v dalších receptech.

Pokud máte strach, ze záměny stročku, nemusíte. Tato houba není podobná žádné jedovaté houbě.

Houbařský atlas
Houbařský průvodce Šumavská houbička v lese vás naučí najít a poznat 127 druhů hub ve 4 ročních obdobích.

Pokud chcete být zkušený houbař, pak doporučuji koupit můj houbařský průvodce, který vás naučí sbírat nejen stročky, ale také další výtečné houby. Unikátní průvodce obsahuje 127 profilů hub, které najdete v lese nejčastěji. Houbu se naučíte poznat díky detailním fotografiích, ale také fotografiím srovnávacím. Průvodce obsahuje také QR kódy, které vás přesměrují na á houbařská videa.

Stroček trubkovitý recept – inspirace pro nejlepší recepty

Tento lesní poklad je skvělým základem mnoha receptů. Vedle krémové polévky patří mezi nejlepší způsoby jeho zpracování jemná omáčka, čočkový salát nebo tradiční vánoční houbový kuba. Stroček můžete také usušit a rozemlít na jemné houbové koření, které dodá jedinečný chuťový podkres omáčkám, polévkám nebo masovým pokrmům.

houbová kuchařka Šumavská houbička v kuchyni
Houbová kuchařka Šumavská houbička v kuchyni vás naučí 107 receptů z 36 druhů hub.

Houbová polévka je navíc snadná na přípravu a skvěle se hodí na chladné podzimní večery. Stačí hrst čerstvých stročků, pár základních surovin, a vznikne polévka, která okouzlí každého milovníka hub. Ochutnejte tento stroček trubkovitý recept.

Krémová houbová polévka ze stročku

Stroček trubkovitý polévku krásně provoní a dodá skvělou chuť.
Porce 2
Celkový čas 26 minut

Ingredience

  • 3 hrsti stročku trubkovitého
  • 2 větší brambory
  • 500 ml vývaru
  • 200 ml 33% smetany
  • 1 stroužek česneku
  • 2 lžíce másla
  • 1 lžíci hladké mouky
  • dle chuti sůl, pepř, majoránka
  • na ozdobení petržel nebo pažitka

Instrukce

  • Stročky očistěte a rozřízněte napůl. Brambory oloupejte a nakrájejte na menší kousky. Cibuli a česnek nakrájejte na jemno.
  • V hrnci rozehřejte máslo a na něm orestujte cibuli do lehce zlatava. Přisypte mouku a nechte ji chvilku opékat.
  • Přidejte česnek, brambory, za stálého míchání přilijte vývar. Okořeňte a vařte do změknutí brambor.
  • 3 minuty před koncem varu přilijte smetanu, dovařte a podávejte.
  • Krémovou houbovou polévku se stročkem trubkovitým podávejte s pečivem. Nezapomeňte ozdobit petrželkou.

Video

Poznámka:

Nevíte, co vařit z hub, které najdete v lese? V kuchařce Šumavská houbička v kuchyni najdete 107 chutných, jednoduchých receptů z 36 druhů hub.
Kniha vám pomůže houby najít, poznat a ještě z nich navařit skvělá jídla. 
Kuchařku od Šumavské houbičky najdete na eshopu www.sumavskahoubicka.cz
Chod: oběd, večeře
Kuchyně: česká
Klíčová slova: houbová polévka, stroček trubkovitý, stroček trubkovitý recepty

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Recipe Rating




Close
Všechna práva vyhrazena © Copyright 2024.
Close