Šunkofleky patří mezi nejtradičnější česká jídla, která voní domovem, poctivou kuchyní a dětstvím. Tento jednoduchý pokrm ze zapečených těstovin, vajec a šunky byl oblíbený už u našich babiček a dodnes má své pevné místo na stolech napříč generacemi.
Ať už si je připravíte k nedělnímu obědu nebo jen tak během týdne, s dobrými surovinami a správným postupem se vám podaří luxusní šunkofleky, které budou vláčné, voňavé a na povrchu krásně dozlatova zapečené.
Jak se dělají správně šunkofleky?
Základem jsou domácí těstoviny (fleky), kvalitní šunka nebo uzené maso, čerstvá vejce a smetana nebo mléko. Těstoviny je potřeba vařit jen „na skus“, aby se nerozvařily, protože při pečení ještě změknou. Poté je promíchejte s na kostičky nakrájenou šunkou nebo uzeným, přelijte rozšlehanými vejci se smetanou a osolte, opepřete. Nakonec vše zapékejte v troubě, dokud povrch nezezlátne.
Objevte! Knížky od Šumavské houbičky
Vyzkoušejte těstoviny s houbami!



Jak udělat šunkofleky, aby nebyly suché?
Tajemství vláčných šunkofleků spočívá v dostatečném množství smetany nebo mléka. Právě tato tekutina během pečení vytvoří krémovou strukturu a zabrání vysušení. Skvělým trikem je také přidat lžičku másla nebo trochu najemno nastrouhaného sýra, který se při pečení krásně rozteče a vytvoří jemnou chuť.
Jedlý dárek! Nakládané hermelíny
Čím vylepšit šunkofleky?
Pokud chcete šunkoflekům dodat nový rozměr, zkuste přidat restovanou cibulku, uzenou papriku nebo trochu muškátového oříšku. Výborně chutnají i s nakládanými okurkami nebo čerstvým zeleným hráškem. Pro milovníky výraznější chuti lze do směsi přidat slaninu nebo kousek uzeného masa. Tak vzniknou opravdu tradiční, poctivé a luxusní šunkofleky, které se rozplývají na jazyku.

Vyzkoušejte! Švestková povidla
Jak dlouho péct šunkofleky?
Šunkofleky pečte v předehřáté troubě na 180 °C přibližně 30 až 40 minut, dokud povrch krásně nezezlátne. Pokud chcete křupavější kůrku, můžete na posledních pár minut zvýšit teplotu nebo zapnout gril.
Ať už hledáte jednoduché šunkafleky, nebo recept, který připomene tradiční chutě babiččiny kuchyně, tento postup vás nezklame. Vsaďte na poctivé suroviny, nechte jídlo pomalu zapékat a vychutnejte si šunkafleky, které provoní celý byt.

Šunkofleky s uzeným masem
Ingredients
- 400 g polohrubé mouky
- 6 domácích vajec
- 2 bílé cibule
- 250 ml 33% smetany
- 250 g uzeného masa
- 100 g strouhaného sýru
- 4 lžíce vody
- dle chuti koření sůl, pepř
- dle potřeby na vymazání máslo
- dle potřeby na opečení slunečnicový olej
Instructions
- Mouku nasypte na vál, přidejte 4 vejce a postupně přilévejte vodu. Nožem směs promíchejte, aby se suroviny spojily, a poté rukama vypracujte tuhé, ale ne tvrdé těsto.
- Těsto rozdělte na čtyři bochánky a každý rozválejte na plát silný asi 1 mm. Pokud máte stroj na vyvalování těsta, klidně ho použijte – práce bude rychlejší a rovnoměrnější.
- Pláty těsta nakrájejte na pruhy, pruhy položte na sebe a dále je krájejte na malé flíčky o velikosti přibližně 1 × 1 cm. Flíčky uvařte v osolené vodě po dobu asi 4 minut, poté je sceďte a krátce propláchněte studenou vodou.
- Uzené maso nakrájejte na kostičky. Na pánvi rozehřejte trochu oleje, zpěňte na něm nadrobno nakrájenou cibuli, přidejte maso a nechte ho krátce orestovat, dokud nezezlátne a nezavoní.
- Sporák vypněte, do pánve přidejte uvařené flíčky, dochuťte solí a pepřem a vše důkladně promíchejte. Směs přendejte do pekáčku vymazaného máslem, přelijte rozšlehanými vejci se smetanou a navrch posypte sýrem.
- Pečte v troubě předehřáté na 180 °C asi 30 minut, dokud se na povrchu nevytvoří zlatavá kůrčička.
