Hnojník obecný (Coprinus comatus) je jednou z těch hub, které vás dokážou překvapit. Možná jste ho už někdy potkali na louce, zahradě nebo u cesty a kvůli jeho zvláštnímu vzhledu a názvu jste šli raději dál.
Přitom jde o výbornou a zdraví prospěšnou houbu, která se dá připravit na mnoho způsobů. Od řízků přes karbanátky až po houbové škvarky, které si dnes ukážeme. Tyto „škvarky z hnojníku“ mají jemnou, oříškovou chuť a vyniknou jako příloha, slaná svačinka nebo originální chuťovka k večernímu posezení.
Sbírejte pouze mladé, bílé plodnice
Zásadní pravidlo při sběru hnojníku je rychlost. Tahle houba se mění doslova před očima. Mladé plodnice jsou bílé, tvrdé a jejich klobouček má ještě vejčitý tvar. Jakmile se začne rozevírat, houba přechází do fáze tzv. autolýzy – tedy samovolného rozkladu.
Lupeny nejdříve zrůžoví, pak zčernají a celý klobouk se rozteče do mazlavé černé hmoty. Tento proces je přirozený a slouží k šíření výtrusů, ale pro kuchyňské využití už je taková houba ztracená. Proto je důležité brát jen mladé, uzavřené plodnice, ideálně ještě ten den, kdy jste je našli.

Hnojník v kuchyni – křehký poklad, který se musí zpracovat hned
Hnojník obecný má v kuchyni široké využití, ale je potřeba s ním zacházet rychle a šetrně. Jeho dužina je jemná a krátce po sběru začíná měknout. Nejlepší je proto houby zpracovat do několika hodin – třeba právě na houbové škvarky, kde se krásně rozvoní a získají křupavou strukturu. V trojobalu nebo jako houbové řízky pak potěší i ty, kteří běžně houby nejí. Hnojník má totiž velmi jemnou chuť.

Doporučení: houbové řízky z hnojníku a kuchařka Šumavské houbičky
Pokud si chcete hnojník opravdu vychutnat naplno, doporučuji vyzkoušet také recept na houbové řízky z hnojníku, který najdete na blogu Šumavské houbičky. A pro všechny, kdo rádi vaří z darů lesa, jsou tu i knihy „Šumavská houbička v kuchyni“ a „Šumavská houbička v lese“ – kuchařka a atlas, které vám pomohou poznat i další jedlé a léčivé houby.

Hnojník obecný jako hubové škvarky
Ingredients
- 6 mladých hnojníků obecných
- 1 lžíci másla
- 1 plátek chleba
- 2 lžíce Lučiny
- 1 stroužek česneku na potření topinky
- dle chuti koření sůl, pepř
Instructions
- Hnojník nakrájejte na kousky.
- V pánvi rozehřejte máslo a hnojník na něm opečte do zlatova z každé strany.
- Připravte si na pánvi topinku a tu potřete česnekem.
- Na chleba namažte Lučinu a na ní vyskládejte opečený hnojník. Posolte a jemně opepřete.

co je pravdy na tom, že hnojník obecný má účinky jako antabus? Kdybych si udělal škvarky z hnojníku a zapil je pivem, měl bych potom akutní nevolnost? Díky za případnou odpověď. 😀
Dobrý den, nesnášenlivost s alkoholem má hnojník inkoustový, nikoliv obecný. Na některých webech se to plete dohromady. Pokud si přečtete informace v atlasech, pak zjistíte, že hnojník obecný jako antabus nefunguje. Ovšem pokud jde o alkohol a houby obecně, vždy se doporučuje střídmost.