Domácí těsto na pizzu není vůbec nic těžkého! Zvládne ho každý a skvěle chutná.
Domácí pizza voní po čerstvém těstě, které jste sami zadělali, po rozpuštěném sýru a po houbách, které jste třeba sami nasbírali. A právě žampiony, klasika české kuchyně i pizzerií, budou v dnešním receptu hrát hlavní roli. Jejich jemná chuť a masitá konzistence se totiž dokonale doplňuje s jemným smetanovým základem, čerstvým špenátem a třemi druhy sýrů, které pizze dodají plnost, vůni a dokonalou texturu. Ale než se do ní pustíme, pojďme začít od začátku – u těsta, které je základem každé dobré pizzy.
Jak připravit dokonalé domácí těsto na pizzu
Základ úspěchu spočívá v kvalitní mouce, droždí a troše trpělivosti. Klasická pšeničná mouka typu 00 nebo hladká mouka zajistí těstu pružnost a lehkost. Důležité je také neuspěchat kynutí – čím déle těsto kyne, tím křehčí a chutnější bude. Ideální je nechat ho odpočívat alespoň hodinu při pokojové teplotě, nebo ještě lépe přes noc v lednici. Výsledek? Těsto, které se při pečení krásně nafoukne, je vláčné uvnitř a křupavé po okrajích.
Tip! Vyzkoušejte hovězí na houbách se žampiony
Žampiony – houby, které nikdy nezklamou
Žampiony patří mezi nejoblíbenější pěstované houby na světě. Mají příjemně zemitou chuť, která vynikne jak v teplých pokrmech, tak i ve studené kuchyni. Na pizzu se hodí ideálně, protože si při pečení udrží tvar, chuť i vůni. Navíc jsou bohaté na bílkoviny, draslík a vitamíny skupiny B, které podporují nervový systém a pomáhají při únavě.

Zajímavostí je, že žampiony si můžete snadno vypěstovat i doma – třeba ve sklepě nebo v kuchyni v pěstebním boxu. Pokud vás láká domácí houbaření, nahlédněte do knihy „Šumavská houbička pěstuje a vaří“, kde najdete podrobný návod, jak si vypěstovat čerstvé houby po celý rok, a k tomu desítky osvědčených receptů z houbové kuchyně.

Proč smetanový základ?
Smetana dodá pizze jemnost a chuťovou hloubku, kterou ocení i ti, kdo jinak dávají přednost rajčatovému základu. V kombinaci s žampiony, špenátem a sýry (například mozzarella, gouda a parmazán) vzniká dokonalá souhra chutí – vyvážená, krémová a plná přírodních tónů.
Ochutnejte!




Domácí pizza se žampiony
Ingredients
- 425 g hladké mouky nebo mouky na pizzu (typ 00)
- 250 ml vlažné vody
- 0,5 lžičky sušeného droždí
- 0,5 panáku olivového oleje (cca 20 ml)
- 0,5 lžičky soli
- 0,5 lžičky cukru
- 100g čerstvých žampionů
- 100 ml 33% smetany
- 2 hrsti špenátu
Instructions
- Do mísy nasypte mouku a uprostřed vytvořte důlek. Do něj nalijte trochu vody, přidejte droždí a cukr a nechte droždí zaktivovat. Poté přidejte sůl, zbytek vody a olej. Pomocí kuchyňského robota nebo vařečky vypracujte hladké, pružné a nelepivé těsto. Hotové těsto vložte zpět do mísy, potřete ho olivovým olejem, aby neoschlo, přikryjte potravinovou fólií a nechte kynout na teplém místě 1–1,5 hodiny, dokud nezdvojnásobí svůj objem.
- Vykynuté těsto rozdělte na dvě poloviny a na pomoučeném válu ho rozválejte nebo vytvarujte rukama do požadovaného tvaru pizzy. Okraje těsta by měly být mírně vyšší. Přeneste těsto na plech vyložený pečicím papírem.
- Na každou pizzu rozetřete smetanu, posypte nastrouhanými nebo natrhanými sýry, přidejte listový špenát, na plátky nakrájené žampiony a červenou cibuli. Osolte a opepřete podle chuti.
- Pizzu pečte v troubě předehřáté na 230 °C asi 8–10 minut, dokud okraje nezezlátnou a sýr se nerozpustí a lehce nezapeče.
