Chřapáč kadeřavý (Helvella crispa) patří mezi méně známé podzimní houby, které si ale v kuchyni zaslouží pozornost. Na první pohled zaujme svým zvláštně zkadeřeným kloboukem a jemnou, lehce oříškovou chutí. I po tepelné úpravě si zachovává křupavou konzistenci, což z něj dělá skvělý doplněk k jednoduchým i slavnostním pokrmům. Jedna z nejlepších úprav je prostá – na voňavém másle, kde dokonale vynikne jeho přirozená chuť.
Chřapáč kadeřavý – král podzimního lesa
Chřapáč kadeřavý (Helvella crispa) patří k méně známým, ale velmi zajímavým houbám našich lesů. Vyniká svým nezaměnitelným vzhledem – připomíná kadeřavý sedlovitý klobouk v odstínech bělavé až krémové barvy. Objevuje se od konce léta až do podzimu, často na vlhkých místech v listnatých i smíšených lesích, nejčastěji od lískou, habrem, dubem či lípou. Díky svému vzhledu ho jen tak nepřehlédnete, i když houbaři po něm sahají méně často než po hřibovitých houbách.

Chřapáč kadeřavý roste od srpna do října (za vhodných podmínek někdy i na jaře).
TIP! Pokud chcete podobné houbařské tipy čerpat celoročně, nahlédněte do mého průvodce Šumavská houbička v lese, kde najdete praktické rady, fotografie i inspiraci.

Využití chřapáče v kuchyni
Ačkoliv chřapáč kadeřavý působí velmi křehce, v kuchyni dokáže překvapit. Jeho jemná, lehce oříšková chuť a pevnější konzistence po tepelné úpravě se skvěle hodí do houbových směsí, polévek, omáček, nebo i jako originální příloha k masu. Díky své křupavé konzistenci, kterou si drží i po uvaření, působí v jídle zajímavě a odlišně od klasických hub.
Jednoduchou a velmi chutnou úpravou je chřapáč kadeřavý na másle – stačí osmahnout na másle s cibulkou, lehce osolit a opepřit. Pokud chcete z chřapáče vykouzlit vydatnější jídlo, doporučuji smetanovou houbovou směs s bramboráky. V krémové omáčce totiž chřapáč krásně vynikne a v kombinaci s křupavými bramboráky vznikne skvělý podzimní pokrm.

Chřapáč kadeřavý tedy rozhodně stojí za vyzkoušení – ať už sáhnete po rychlé úpravě na másle, nebo po smetanové směsi, jeho jemná chuť a netradiční vzhled vám v kuchyni přinesou nový zážitek.

Chřapáč kadeřavý na másle
Ingredients
- 10 kousků chřapáče kadeřavého
- 1 lžíci másla
- dle chuti koření sůl, pepř
- dle chuti bylinky čerstvou petržel
Instructions
- Kousky křapáče kadeřavého očistěte.
- V pánvi rozehřejte máslo a houby na něm pomalu opečte do zlatova z obou stran. Během opékání osolte a opepřete dle chuti
- Chřapáče na másle podávejte posypané petrželkou s pečivem nebo jako přílohu k masu.
