nejlepší houbová kuchařka

Chřapáč kadeřavý na másle – recept a tipy pro kuchyni

1.7K
DOBROTA

Jednoduché a tak dobré!

Chřapáč kadeřavý (Helvella crispa) patří mezi méně známé podzimní houby, které si ale v kuchyni zaslouží pozornost. Na první pohled zaujme svým zvláštně zkadeřeným kloboukem a jemnou, lehce oříškovou chutí. I po tepelné úpravě si zachovává křupavou konzistenci, což z něj dělá skvělý doplněk k jednoduchým i slavnostním pokrmům. Jedna z nejlepších úprav je prostá – na voňavém másle, kde dokonale vynikne jeho přirozená chuť.

Chřapáč kadeřavý – král podzimního lesa

Chřapáč kadeřavý (Helvella crispa) patří k méně známým, ale velmi zajímavým houbám našich lesů. Vyniká svým nezaměnitelným vzhledem – připomíná kadeřavý sedlovitý klobouk v odstínech bělavé až krémové barvy. Objevuje se od konce léta až do podzimu, často na vlhkých místech v listnatých i smíšených lesích, nejčastěji od lískou, habrem, dubem či lípou. Díky svému vzhledu ho jen tak nepřehlédnete, i když houbaři po něm sahají méně často než po hřibovitých houbách.

Chřapáč kadeřavý
Chřapáč kadeřavý roste pod listnatými stromy. Užijte si se mnou nálezy krásných hub na YouTube Šumavská houbička!

Chřapáč kadeřavý roste od srpna do října (za vhodných podmínek někdy i na jaře).

TIP! Pokud chcete podobné houbařské tipy čerpat celoročně, nahlédněte do mého průvodce Šumavská houbička v lese, kde najdete praktické rady, fotografie i inspiraci.

Šumavská houbička v lese
Houbařský průvodce Šumavská houbička v lese vás naučí 127 druhů hub. Koupíte na www.sumavskahoubicka.cz

Využití chřapáče v kuchyni

Ačkoliv chřapáč kadeřavý působí velmi křehce, v kuchyni dokáže překvapit. Jeho jemná, lehce oříšková chuť a pevnější konzistence po tepelné úpravě se skvěle hodí do houbových směsí, polévek, omáček, nebo i jako originální příloha k masu. Díky své křupavé konzistenci, kterou si drží i po uvaření, působí v jídle zajímavě a odlišně od klasických hub.

Jednoduchou a velmi chutnou úpravou je chřapáč kadeřavý na másle – stačí osmahnout na másle s cibulkou, lehce osolit a opepřit. Pokud chcete z chřapáče vykouzlit vydatnější jídlo, doporučuji smetanovou houbovou směs s bramboráky. V krémové omáčce totiž chřapáč krásně vynikne a v kombinaci s křupavými bramboráky vznikne skvělý podzimní pokrm.

Houbová kuchařka Šumavská houbička v kuchyni
Houbová kuchařka Šumavská houbička v kuchyni vás naučí 107 receptů ze 36 druhů hub. Ke koupi na www.sumavskahoubicka.cz

Chřapáč kadeřavý tedy rozhodně stojí za vyzkoušení – ať už sáhnete po rychlé úpravě na másle, nebo po smetanové směsi, jeho jemná chuť a netradiční vzhled vám v kuchyni přinesou nový zážitek.

Chřapáč kadeřavý na másle

Lahodná houbové pochoutka z chřapáče kadeřavého.
Servings 1
Celkový čas 10 minutes

Ingredients

  • 10 kousků chřapáče kadeřavého
  • 1 lžíci másla
  • dle chuti koření sůl, pepř
  • dle chuti bylinky čerstvou petržel

Instructions

  • Kousky křapáče kadeřavého očistěte.
  • V pánvi rozehřejte máslo a houby na něm pomalu opečte do zlatova z obou stran. Během opékání osolte a opepřete dle chuti
  • Chřapáče na másle podávejte posypané petrželkou s pečivem nebo jako přílohu k masu.

Notes

Jednoduché a velmi chutné recepty z hub najdete v mé houbové kuchařce Šumavská houbička v kuchyni. V knize najdete 107 receptů z 36 druhů hub a cenné rady, jaké houby hledat a sbírat po celý rok. 
Kuchařku zakoupíte na www.sumavskahoubicka.cz
Course: chuťovka
Cuisine: česká
Keyword: chřapáč kadeřavý

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Ohodnoťte tento recept




Close
Všechna práva vyhrazena © Copyright 2024.
Close